бенки
бенки / ThinkStock/Getty Images
Експерт: Наблюдавайте бенките си и пазете децата от слънчеви изгаряния
97838
Експерт: Наблюдавайте бенките си и пазете децата от слънчеви изгаряния
  • Експерт: Наблюдавайте бенките си и пазете децата от слънчеви изгаряния
Шест сериозни слънчеви изгаряния в детството са предразполагащ момент към израждане на бенките. Един от най-ефективните методи за предпазване от кожен рак е самонаблюдението. Затова хората трябва да правят снимки на бенките по тялото си, които на всеки шест месеца да сравняват. Ако има промяна, е необходима консултация със специалист, посъветва началникът на Клиниката по дерматология в Онкологичната болница доц. Красимир Киров.

Онкодерматолог: Прегледайте бенките преди лятото и се пазете от слънцето
 
През горещите месеци не е достатъчно да се разчита на слънцезащитни кремове, а са нужни и сянката, дрехата, очилата и шапката, посочи доц. Киров.
 
"Процесът на израждане е около 20 години, а от начален до напреднал меланом е две години периодът. Така че, поне две години човек има време да се ориентира към диагноза и ранно лечение. Обикновено повечето бенки са свързани с по-светъл тип кожа, който е предразположен към злокачествени новообразувания. Когато са повече от 50 бенки, това се смята като рисков момент за появата и на злокачествен меланом", обясни доц. Киров.

Лекар: Твърдението, че бенки по тялото не се пипат, е престъпно

г
Thinkstock/Getty Images

"Профилактиката е предпазване от слънчевите изгаряния и самонаблюедението. Съветваме хората да правят снимки на бенките по тялото си и на шест месеца да ги подновяват и да се сравнява дали има промяна, а ако има такава, да се консултират със специалист", каза още началникът на Клиниката по дерматология.
 
"Най-опасни са слънчевите изгаряния в детската възраст, затова особено децата трябва да се пазят от слънчеви изгаряния. Обикновено се смята, че шест сериозни изгаряния е предразполагащ момент към израждане на бенките. Дълги години се спореше, че хората, които ходят на солариум, ходят и на естествени UV лъчи, но вече е доказано, че увеличава риска от появата на меланом. В много страни вече и в Европа, и в Щатите на децата до 18 години не се разрешава сами да посещават солариумите без съгласието на родителите. Включително има надписи, както на цигарите, че UV лъчите могат да причинят увреждане на здравето и смърт".

Вижте ABCDE правилото, което помага да разпознаем рискови бенки