Двете политически партии ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за съвместно управление. Това стана ясно в понеделник, по време на на съвместна пресконференция на двете коалиции.

Правителство ГЕРБ-ПП: Денков и Габриел премиери на ротационен принцип

Изявлението бе направено от кандидата за министър-председател от ГЕРБ Мария Габриел и акад. Николай Денков, малко преди официалното връщане на мандата.

"Сега, като е ясно, че няма как мандатът им да има подкрепа от 121 депутати, предложихме на ГЕРБ да стъпим на програмите и на състава на правителство, който може да бъде прецизиран, и имаме и вицепремиер, и премиер на ротационен принцип", това заяви акад. Николай Денков. 

Той обяви, че ПП-ДБ ще предложи правителство, което ще е с 18 месеца диапазон, като за първите 9 месеца премиер ще бъде самият Денков, а Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи. 

В следващите месеци предстои обратното - 9 месеца премиер ще е Габриел, а Денков - вицепремиер".

Мария Габриел отбеляза, че водейки преговорите, се видя, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава основа.

По-късно в понеделник Габриел върна празна папка на президента Румен Радев.

"От името на парламентарната група ГЕРБ-СДС няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности. А са резултат на задкулисни договорки", каза Габриел.

"Водих разговори с парламентарните групи на ПП-ДБ, БСП, ДПС и ИТН. Различията ни с БСП станаха явни на много ранен етап. Водейки разговори с другите партии стана ясно, че можем да намерим обединяващи усилия, така че България да има редовно правителство", сподели тя с президента.

Същия ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде брифинг в централата на партията. "Единственият шанс да се случи нещо добро на България е да подкрепим мандата на ПП и ДБ", заяви Борисов.

Борисов: Единственият шанс да се случи нещо добро на България е да подкрепим ПП-ДБ

 

Новото решение за съвместно управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предизвика и политически реакции. "Ние сме на страната на отвратените, а не на страната на отвратителните", това заяви лидерът на ИТН Слави Трифонов във Фейсбук. Той цитира емблематична реплика от филм, посветен на свободата на словото. А междувременно Тошко Йорданов бе категоричен "Твърда опозиция сме на управление на ГЕРБ и ПП-ДБ".

Трифонов: От ИТН сме на страната на отвратените, а не на страната на отвратителните


Президентът ще връчи втория мандат на следващата най-голяма парламентарна група в рамките на следващите дни.