Четири дни минаха, откакто президента Румен Радев връчи първия мандат на номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел. Днес стана ясно, че "Има такъв народ" ще подкрепят експертно правителство, за което преговаря Габриел. 

Слави Трифонов: ИТН ще подкрепи правителство от експерти (ВИДЕО)

Първата партия, която заяви своята подкрепа за експертния кабинет бе именно ИТН. А мотивът, който бе заявен от Слави Трифонов, е цел за "излизане от политическата криза". Лидерът на партията съобщи това във видео, публикувано в социалните мрежи. 

Дори с тяхната подкрепа обаче ГЕРБ-СДС не събират нужния брой депутати, необходими за сформирането на редовно правителство. Припомняме, че БСП, "Продължаваме промяната" и "Възраждане" категорично заявиха своя отказ за подкрепа на първия мандат.

Митов: Като стане нещо в държавата, всички търсят Бойко Борисов

„Това ми прилича на детинско упорство, малко детински - искаме всичко сега и на момента и търсим оправдание да стигнем до втория мандат. Не е редно обаче така да се стига до втория мандат”, заяви Даниел Митов.

Нинова: БСП прекратява разговорите с ГЕРБ за кабинет

"Няма бюджет - няма пари за лекари, пенсии, за държавата. Тя ще спре да функционира. Не можем да направим правителство. "Има такъв народ" е в парламента, за да работи, а не за да се пазари. ИТН ще направи всичко възможно парламентът да работи, а за да работи трябва да има правителство. А то трябва да е от експерти. Ние ще подкрепим правителство от експерти", категоричен бе Слави Трифонов.

Вторите са крайно решени, че няма да подкрепят първия мандат.

"Започваме да работим за втория мандат, който виждаме като единствената алтернатива пред България да не ходи на шести избори", заяви Петков. 

ПП-ДБ: Няма да подкрепим първия мандат (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Взехме решение да прекратим разговорите с ГЕРБ - както за участие, така за подкрепа", категорична беше червената лидерка на БСП.

От ДПС призоваха за диалог. „Нека в диалог да намерим изход от политическата криза и да подредим системите в държавата, за да функционират“, каза лидерът на ДПС.

„Възраждане“ и ГЕРБ не намериха пресечна точка

"Ние няма да подкрепим правителство от ГЕРБ и това не е просто самоцел, не е защото сме решили да играем напук на всичко и на всички", заяви Цончо Ганев от "Възраждане".