/ ThinkStock/Getty Images
Българските четвъртокласници надминаха американските по умения за четене. Те са на 11-то място сред 50 държави, сочат резултатите от проучване, направено през април миналата година. Начело в класацията са учениците от Русия, а в дъното са тези от Южна Африка.
 
Изследването е на Международната асоциация за оценяване на постиженията в образованието и се прави през 5 години. България участва във всичките 4, проведени до момента, като резултатите сега са значително по-добри от получените през 2011 г., отчетоха от просветното ведомство.
 
Умеят ли българските ученици да решават сложни казуси?

На четвъртокласниците били дадени два текста – художествен и научнопопулярен, еднакви за децата от всичките 50 държави. Те трябвало не само да могат да ги прочетат, но и да отговарят на въпроси по тях. В единия текст се разказвало за вид морски костенурки, като част от задачите били съвсем лесни и отговорът им се съдържал в текста, докато други били далеч по-сложни, обясни Неда Кристанова от Центъра за оценяване на предучилищното и училищното образование към МОН.

"Ако има картинка, в която е показана костенурка, която снася яйца, после е показан кръг как става по-голяма, как плува в морето, после пак се вижда, че снася яйца и въпросът е какво се показва, а отговорът е "Кръгът на живота на костенурката". Това вече е въпрос от най-високия познавателен процес", обясни експертът.

Осмокласниците ни - последни в Европа по гражданско образование

Анализът показва, че най-добри резултати имат учениците, посещавали детска градина и предучилищна, идващи от семейства с по-висок социално-икономически статус и за които езикът на теста е майчин.

Резултатите на България са по-високи от редица държави като САЩ, Италия, Нидерландия, Израел, Франция. Русия се е представила най-добре, следвана от Сингапур.

Ако искаме добро образование, трябват добри учители, смята просветният министър

Уменията за четене на българските четвъртокласници през миналата година са се повишили значително в сравнение с 2011-та, като момичетата се справят по-добре от момчетата, сочат още резултатите от проучването.