Най-често граждани на Ирак, Иран, Афганистан и Сирия търсят статут на бежаци у нас
Най-често граждани на Ирак, Иран, Афганистан и Сирия търсят статут на бежаци у нас / снимка: БГНЕС, архив
Най-често граждани на Ирак, Иран, Афганистан и Сирия търсят статут на бежаци у нас
37151
Най-често граждани на Ирак, Иран, Афганистан и Сирия търсят статут на бежаци у нас
  • Най-често граждани на Ирак, Иран, Афганистан и Сирия търсят статут на бежаци у нас

Над 1000 чужденци от 54 държави са потърсили закрила у нас през изминалата 2010 г., съобщи за Дарик Румен Сяров, директор на дирекция в Държавната агенция за бежанците. Най-много са били лицата от Ирак, Иран, Афганистан и Сирия. От кандидатствалите за статут на бежанец са били одобрени 20 души, а хуманитарен статут е предоставен на 118 души.

За първи път има много одобрени семейства, които ще останат да живеят в България.

„Чужденците, които търсят закрила у нас, бягат от някакъв конфликт в родната им държава, който може да бъде вътрешен или с международно участие”, обясни Румен Сяров. По думите му те имат право на четири вида закрила, като два от тях се предоставят от агенцията за бежанците - статут на бежанец и хуманитарен статут. „Когато в една държава се формира този конфликт, първите, които напускат тази държава, това са хората, които са сами, по единично. В последствие, в следствие на годините, все по-организирано започва напускането на държавата и на цели семейства”, заяви той.

Всеки чужденец, който не е гражданин на ЕС или Швейцария, може да подаде молба за закрила, но по-голямата част от кандидатите получават отказ, допълни Сяров. „Тъй като в масовия случай това са икономически емигранти, те са напуснали държавата си единствено с цел да търсят по-добри възможности за работа и реализация и винаги могат да се завърнат в нея”, обясни още той.

Статутът на бежанец дава на чужденеца всички права на българските граждани, а хуманитарният статут му дава правата на чуждестранен гражданин с постоянно пребиваване.