Награждават русенските лекари, спасили човек с операция на сърцето
Награждават русенските лекари, спасили човек с операция на сърцето / снимка: БГНЕС, архив

Лекарите от Русе, които спасиха човек, оперирайки сърцето му, без да са имали право, ще бъдат наградени, а не наказани. Това обяви пред бТВ здравният министър д-р Петър Москов. Че глоби няма да бъдат налагани, съобщиха и от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в писмо, разпратено до медиите.

Парадокс: Лекари може да бъдат глобени за това, че са спасили човешки живот

Става дума за операция, извършена на 6 октомври. С нея хирурзи от болницата зашиха сърце и спасиха живота на 45-годишен мъж, намушкан в гърдите. Оказва се, че по закон те са „превишили правата си”, тъй като такава операция може да се извърши само в отделение по кардиохирургия с III-то ниво на компетентност, припомня случая "24 часа".

Вместо да постъпят по този начин и да отправят пациента във Варна, където е най-близкото подобно отделение, хирурзите д-р Емил Михайлов и д-р Стефан Йовчев взели решение на момента и извършили животоспасяващата операция. За няколко минути бил организиран екип, който да направи операцията, с отваряне на гръдния кош.

Тъй като в Русенската болница няма кардиохирург, със задачата се заел д-р Михайлов. Той разбрал, че ножът е минал през обвивката на сърцето и е пробол мускула. При операцията била отворена гръдната кухина на пострадалият и сърдечната торбичка била освободена от насъбралата се кръв и съсиреци, като по този начин било освободено сърцето.

След това било зашито и нараняването с дълбочина около 1 см, което също било доста труден процес, но спасило живота на пострадалия.