Военнослужещите, които спасиха живота на майка и детето ѝ, пропаднали в канализационна шахта в град Долна Митрополия, бяха удостоени с приз "Доблест" от плевенското сдружение "Артилерия – ген. Владимир Вазов". 

Смели сърца: Наши военни от ВВС спасиха от удавяне майка и дете, пропаднали в шахта

Награждаването се състоя в 12-та авиационна база, където ефрейтор Данаил Петров и редник Веселин Вълчев се обучават в курс за придобиване на военна квалификация "Младши сержант - първи модул". Те са от военното формирование 32040 – Крумово. Строят на специализантите бе приет от полк. Ивайло Ангелов, заместник-командир на базата. Той връчи на двамата военнослужещи благодарствено писмо от кмета на община Долна Митрополия Поля Цоновска.

БТА

"За мен е чест да съм днес тук и да отлича двама смели и отговорни мъже, които с риск за своя живот, са спасили майка и нейното дете", каза в обръщението си пред военнослужещите подполк. о.р. инж. Радослав Георгиев, председател на Управителния съвет на сдружение "Артилерия".

БТА

Той подчерта, че организацията традиционно удостоява с приз "Доблест" - първа, втора и трета степен, граждани и военнослужещи, реагирали в критични ситуации и помогнали на хора в беда. Ефрейтор Петров и редник Вълчев получиха грамота и снимка на параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец" в Плевен.

"Не се чувстваме като герои, това е едно нормално човешко отношение към хора в беда", казаха ефрейтор Данаил Петров и редник Веселин Вълчев, след като получиха наградите си. По думите им не са се замисляли дали и техният живот е застрашен, защото единствено са искали бързо да помогнат на детето и неговата майка.

БТА

"Секунди ни деляха от най-лошото, защото жената беше потънала под вода в шахтата и само ръцете ѝ се показваха", разказаха военнослужещите. Подготовката в армията, дисциплината, физическата им издръжливост и най-вече доверието, което двамата имат един на друг, са им помогнали да се организират и за броени минути да помогнат на детето и майка му. 

БТА

Инцидентът, завършил благополучно, стана в центъра на Долна Митрополия на 31 май привечер. Тогава дете пропада в канализационна шахта, а майка му се е опитала да го извади и също е пропаднала в шахтата.

БТА

Минути по-късно ефр. Данаил Петров и редник Веселин Вълчев се оказват в близост до мястото и чуват викове за помощ от очевидци на инцидента. Двамата веднага се отзовават и предприемат действия за спасяване на детето и майка му.
Елина Кюркчиева/БТА