Над две трети от българите са с наднормено тегло
Над две трети от българите са с наднормено тегло / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Седемдесет процента от българите са с наднормено тегло според представително проучване на честотата на ендокринните заболявания сред населението, осъществено от Българското дружество по ендокринология и проведено сред 2032-ма души от 10 български града. Изследването сочи още, че 76 на сто от българското население страда от недостиг на витамин Д, което се оказва и причина за заболявания като рахит при децата, остеопороза при възрастните и някои сърдечносъдови заболявания.

Според д-р Александър Шинков причините за наднорменото тегло на българите са некачествената храна и големият стрес. Подобна стряскаща статистика ни нарежда близо до държави като Русия и САЩ, където се борят с този проблем от десетилетия. „Как сме стигнали до тези 70 процента? Намаляване на двигателната активност. Под 10 на сто от изследваните от нас жени се занимават с някаква физическа активност", каза той. По думите му честотата на затлъстяване в тесния смисъл у нас е близка до тази в Испания например, по-ниска от тази на Катар, близка тази на Полша, малко по-висока от тази в Германия. „При нас може би ще стане пагубно", допълни д-р Шинков.

Витамин Д има отношение към здравината на костите и мускулния тонус. У нас в по-голямата си част недостигът му се наблюдава сред хората над 60-годишна възраст. Д-р Шинков съветва да се излагаме по-често на слънце и да ползваме по-малко слънцезащитни препарати. „Прилагането на слънцезащитни препарати на практика елиминира слънцето като възможен източник на витамин Д за организма, а той е изключително важен. Всъщност това е може би основната причина поради която нивата на витамин Д в индустриализираните страни са много ниски", каза специалистът.

Според проучването у нас е високо нивото и на проблемите с щитовидната жлеза.