Над 700 горски служители участвали в гасенето на пожари през последните дни
Над 700 горски служители участвали в гасенето на пожари през последните дни / снимка: БГНЕС, архив

Над 700 служители от специализираните групи за гасене на горски пожари към регионалните дирекции по горите, държавните горски и ловни стопанства са участвали в потушаването на пожари от 19 до 23 август, съобщават от Изпълнителната агенция по горите.

Използвани са 140 високопроходими моторни превозни средства за гасене и патрулиране, в това число всичките налични 48 специализирани автомобила за гасене на горски пожари. Дежурни екипи денонощно са наблюдавали местата на пожарите, за да не се допусне възобновяване на огъня, се посочва в съобщението.

Причината за възникването на 35 пожара тази седмица остава човешка небрежност. Опожарени са над 3000 декара горски площи. Повече от 630 дка смесена горска растителност са засегнати само в района на големия пожар, избухнал на 21 август на територията на Държавното горско стопанство-София, край село Локорско. Благодарение на бързата реакция на съвместни екипи от служители на горските стопанства и регионалната дирекция в София и на пожарникари огънят е овладян и потушен.

В района на Държавното горско стопанство-Своге, край село Искрец, засегнатата горска площ от пожара тази седмица е 483 декара. При трите големи пожара, които възникнаха на територията на Държавното горско стопанство-Стара Загора, са засегнати 731 декара горски масиви. Продължава гасенето на пожара край Свиленград, където досега засегнатата горска територия е над 800 декара. Горски пожари са гасени и на територията на държавните горски стопанства в Белоградчик, Невестино, Пазарджик, Панагюрище Хасково, Хисар и други.

От Агенцията по горите отново призовават всички да бъдат особено внимателни при боравене с огън на открито през следващите седмици, а ако забележат пламъци и дим в гора и близки територии, да сигнализират на спешния телефон 112.