В петък следобяд няма да регистрират коли в КАТ, а причината за това е ежемесечна профилактика на системите.
В петък следобяд няма да регистрират коли в КАТ, а причината за това е ежемесечна профилактика на системите. / Снимка: Архив
От края на миналата година МВР отписва служебно превозно средство, ако новият му собственик не го е регистрирал на свое име в срок от 2 месеца след закупуването му. Това напомниха от вътрешното министерство във връзка с българските граждани, застрашени от затвор в Гърция след като продали камиони, с които са извършвани незаконни превози на мигранти от новите собственици, без превозните средства да са пререгистрирани. Според промените в закона за първо такова нарушение новият собственик на превозното средство ще трябва да заплати и глоба от 200 лева.
 
Според промените в Закона за движение по пътищата, когато човек си купи превозно средство от друго лице, той трябва да го регистрира в „Пътна полиция” в срок от 1 месец след покупката. Ако не спази този срок, новият собственик подлежи на глоба припомни вътрешният министър Валентин Радев:
 
Глобата е 200 лева, ако те хванат и не си го направил. А ако пак те хванат, автоматична дерегистрация“.

Манолова за българи, застрашени от затвор в Гърция: Става дума за колосална несправедливост

 
Автоматична дерегистрация обаче следва и ако новият собственик не регистрира превозното средство в срок от 2 месеца след придобиването му. Вътрешният министър се обърна към гражданите, които са продавали превозни средства по стария режим, който действаше преди края на миналата година.
 
„Ако преди това е прехвърлил и има съмнение, че този, който е купил, не е бил добросъвестен, да звънне в МВР, ще проверят информацията. Готови сме и това да направим, за да спасим тези, които са добросъвестни. А тези, които са виновни, ще си понесат наказанията“, допълни министърът.

Ако сте продали колата си, проверете дали новият собственик е сменил талона
 
Според Валентин Радев действащите законодателни промени ще предотвратят възможностите за злоупотреби като случаите в Гърция. Преди малко повече от седмица стана ясно, че български граждани са застрашени от затвор  защото са продавали камиони, с които са извършвани незаконни превози на мигранти без новите собственици да пререгистрират превозните средства. 
 
От МВР съобщиха, че предстои поставянето на 140 пос терминала в сградите на Пътната полиция, на които гражданите да плащат глоби, вместо да превеждат парите по банков път и с такса. Във връзка с оплакванията на хора, че са платили актове за нарушения, но се водят длъжници, вътрешният министър обясни, че се търсят варианти системата на Пътната полиция да отчита веднага банковите плащания.