/ БГНЕС, архив
Ако сте продали колата си, проверете дали новият собственик е сменил талона
97527
Ако сте продали колата си, проверете дали новият собственик е сменил талона
  • Ако сте продали колата си, проверете дали новият собственик е сменил талона
Ако през последните години сте продали колата си, проверете дали новият собственик е сменил талона й. Това призоваха на извънредна среща министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на външните работи Екатерина Захариева и омбудсманът Мая Манолова. Причината – заведени десетки дела срещу наши сънародници в Гърция, заради извършени престъпления с продадени коли. Проблемът е, че когато гръцките власти открият талона на колата в превозното средство, търсят съдебна отговорност и от стария собственик.

Манолова за българи, застрашени от затвор в Гърция: Става дума за колосална несправедливост
 
За проблема със заведените дела срещу наши сънародници ви разказахме преди дни в новините на Дарик. Омбуснамът Мая Манолова обобщи притесненията на нашите съграждани.
 
„Проблемът е ясен – десетки невинни български граждани са застрашени от присъди от гръцки съдилища и то сериозни – лишаване от свобода за 20 и повече години, плюс заплащането на глоби в размер на стотици хиляди евро. Каква е причината? Дупка в българското законодателство, която частично беше запълнена с промените в закона в сила от 1 януари 2018 г. Състоянието на законодателството не възлага на приобретателя на лек автомобил своевременно да го пререгистрира или по-точно това не е свързано със санкции и с ангажименти да бъде сменен талонът на колата. В резултат на това се стига до ситуация, при която предвид намерения талон на автомобил, с който е извършван трафик на хора в Гърция, се подвеждат под наказателна отговорност предишни собственици на същия лек автомобил”, обясни Манолова.

Това са най-купуваните автомобили втора ръка в България (ВИДЕО)
 
Вътрешният министър Валентин Радев също взе отношение по темата: „Опитваме се да работим в две посоки – да помогнем на нашите съграждани, които страдат в съседна Гърция по тези въпроси. Надяваме се, че всички от тях са добросъвестни собственици и са го направили по един добър начин, но след това нещо е станало със собствеността, не е прехвърлена и т.н.”
 
Външният министър Екатерина Захариева призова гражданите да проверят дали няма останал на тяхно име талон на вече продаден автомобил: „Моля, бившите собственици да проверяват дали новият собственик е извършил прехвърлянето. Тук се разбрахме и да предложим, да създадем работна група заедно, така че да огледаме още веднъж нашето законодателство и да затегнем, ако трябва, още законодателството по отношение на ангажимента на новия собственик да извърши промяна в регистрацията и талона”.

Българите карат най-старите коли в Европа
 
До момента десетки са случаите на българи, които са съдени в Гърция, защото с продадени или отдадени под наем от тях автомобили е извършено престъпление.