/ БГНЕС
За повишен риск от терористични атаки в Северна Македония алармира Министерството на вътрешните работи на страната. Българското посолство в Скопие съобщава, че на 15 февруари около 20 часа македонското МВР е публикувало съобщение за полицейска акция във връзка с планове и намерения за извършване на терористични актове на територията на Северна Македония от страна на радикални структури, поддръжници на групировката "Ислямска държава".

Осуетиха терористично нападение в Северна Македония

По този повод Външното ми министерство препоръчва на българските граждани, посещаващи югозападната ни съседка в следващите дни, да отчитат съобщенията за повишен риск от терористични атаки.

Според Ройтерс, антитерористичната акция е предприета след обмен на информация с партньорска държава. Властите в бившата югославска република имат данни за 130 нейни граждани, които са се сражавали или в момента се сражават на страната на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак.

През 2016 година шест души, сред които един имам, бяха осъдени на седем години затвор за присъединяване към терористичната групировка или за привличане на нови бойци. Мнозинството от 2-милионното население на Северна Македония са православни християни, а мюсюлманите са около 35 процента, припомня Ройтерс.