Владимир Клисуров
Владимир Клисуров / БГНЕС
Временно изпълняващият длъжността кмет на столичния район „Младост”- Владимир Клисуров обяви, че ще подаде оставка.

Това се случва няколко дни, след като Столичният общински съвет го избра на поста, на мястото на Десислава Иванчева, която бе арестувана за получаване на подкуп.

В профила си във фейсбук, Клисуров посочва, че не може да се справи със задачата на кмет и е уведомил за това екипа на районната администрация и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Според Клисуров, кмет на район „Младост” трябва да стане досегашният заместник на Иванчева - Румен Русев.

17 април: Арестуваха кмета на „Младост“ (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Своето решение Клисуров е обявил в профила си във фейсбук, като сред мотивите да подаде оставката си е посочил, че не може да се справи със задачата си на кмет.
 
 

Уважаеми дами и господа, Искам да Ви информирам, че в качеството ми на зaместващ кмета на „Младост”, г-жа Десислава...

Публикувахте от Владимир Клисуров в 1 май 2018 г.

Владимир Клисуров временно изпълнява длъжността кмет на Младост

Ето част от изявлението на Клисуров във фейсбук:
 
Аз съм член на инициативата „Зелен Младост” и отказвам да си „цапам“ ръцете с унищожаването на зелените площи на „Младост”. Столичен общински съвет не се съобрази с основно мое право – да откажа определен пост или длъжност, което направих с декларирания ми самоотвод. Още повече, че с колегата арх. Румен Русев отправихме консенсусно предложение той да поеме кормилото на районната администрация. Мнението ни не бе зачетено. Всъщност нещо нормално за тази „правова” държава. Но в тази политическа игра аз не желая да съм пионката. Пионката, която като член на „Зелен Младост” да пусне строежите, които г-жа Иванчева успя да стопира. И заради които видяхте какво й се случи, по сценарий, за чието авторство всички дълбоко в себе си се досещате. Не искам да преча и на разследването и в един момент да бъда обвинен, че съм останал, за да замитам следи“, посочва Клисуров.

Съдът остави в ареста Десислава Иванчева (СНИМКИ)
 
Той вярва, че другият доскорошен заместник на Иванчева - арх. Румен Русев, ще се справи с кметските задължения много по-добре.
 
„Той е специалист с огромен стаж, при това и отличен администратор. Очаквам той и екипът да разглеждат строителните книжа под лупа и да използват всички законови възможности, за да спасят зелените площи и без това недостатъчните паркинги в „Младост”. Очаквам, че ще направи всичко възможно в тази посока“, допълва Клисуров.

Бивш служител на ДАНС: Задържането на Десислава Иванчева е поръчково
 
Понеже ще тръгнат спекулации, строежи не съм пускал. Аз съм член на „Зелен Младост”, извървявах пътя дотук с нашия лидер Десислава Иванчева, която запали искрата в нашия квартал и няма как да си оцапам ръцете с подписи върху разрешителни за строежи в паркове, в зелени площи и върху паркинги. Приех временно решението на Общинския съвет, защото като ръководител на ресор образование бях наясно, че в създалия се административен вакуум няма кой да разпореди плащанията към детските градини и училищата. Отговорност към тези институции и работещите в тях мога да поема. Отговорност за пускане на строежите – не! Макар да се съмнявам, надявам се хората от „Зелен Младост” един ден да разберат моето решение. За момента категорично отказват да го сторят“, казва още той в съобщението си в социалните мрежи.

Десислава Иванчева два пъти се срещала с Ваклин
 
„Предполагам, че когато кофата с помия, която бе плисната върху г-жа Иванчева и г-жа Петрова, бъде отново напълнена, ще бъде излята върху мен и останалите съмишленици. Ще светваме като елхи, ще продължим да бъдем подслушвани и следени. Но когато се впуснахме да будим гражданското общество, бяхме наясно, че този кръст е тежък“, посочва още Владимир Клисуров.
 
„Донякъде съм разочарован от гражданите на „Младост” и на София. В социалните мрежи виждам огромна подкрепа за г-жа Десислава Иванчева и г-жа Биляна Петрова, но на протестите в тяхна защита се събират едва десетки хора. Така беше и досега. В резултат на политиката ни на активно уведомление на гражданите за инвестиционните намерения, бяха получени възражения от хиляди хора, които препращахме на Кмета на столицата, на Главния архитект на София, дори в министерствата. Вероятно и досега тези подписки почиват в разни чекмеджета. На протестите обаче излизаха едва стотици, а останалите вдигаха рамене и казваха „от нас нищо не зависи”, пише още той.

Разкриха подробности около разследването за кмета на „Младост“
 
Той отправя и призив към управляващите: „Крайно време е да се вслушате в гласа на гражданите – променете градоустройството и законите коренно и те да започнат да защитават не само инвеститорските и финансови интереси за милиарди, но и отделния човек, неговото здраве и здравето на децата ни“.
 
„И още нещо. Смятах да направя това изявление, след като реално подам оставка. Оказа се, че чисто технически няма кой да ми я приеме. Поне това смятат г-жа Фандъкова и зам.-кмета на столицата г-жа Ралица Стоянова. Затова вероятно известно време ще трябва да съм нещо като заместник-кмет, заместващ титуляра до завръщането, който ще е в отпуска до завръщане до приемане на оставката му. Всъщност това е поредният щрих от трагикомедията, която тече. Така, че ми трябват и трудовоправни съвети. И не забравяйте: Ние сме Зелен Младост. Независимо в кой квартал или град на България живеете, бъдете и вие!”, заявява още Клисуров.

Говорителят на община „Младост“: Няма фирма и няма подкуп, това е инсценировка срещу кмета
БГНЕС