/ БГНЕС
С остри реакции срещу позицията на прессекретариата на Румен Радев за домакинството на инициативата "Три морета" излязоха от Министерски съвет и Министерство на външните работи. 

По-рано от прессекретарариата да държавния глава, заявиха в своя позиция, че съпротивата на правителството срещу  домакинството на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. е продължило до самата церемония по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин, и че България е домакин на инициативата „Три морета“ с подкрепата на останалите страни-участнички. От прессекретариата на държавния глава заявиха още, че премиерът Бойко Борисов се е разграничил от инициативата още през февруари. 

От Министерски съвет също излязоха с позиция, в която заявяват, че съобщението на прессекретариата на държавния глава внушава неверни твърдения относно позицията на министър-председателя Бойко Борисов за инициативата „Три морета“. 

"Борисов в нито едно свое публично изявление не е изразявал негативно отношение спрямо инициативата. 
В посоченото изказване на министър-председателя от 26 февруари 2020 година премиерът Бойко Борисов изтъква активността на българската държава с реални действия в интерес на „Три морета“. Подкрепата на премиера Борисов е последователна и именно в тази посока е и решението на правителството България да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“, изтъкват още от пресслужбата на правителството. 

С остра позиция излязоха в отговор на пресцентъра на президента и от Министерство на външните работи. От ведомството на Екатерина Захариева заявяват, че българското правителство многократно е изразявало позицията, че не би било целесъобразно председателството на инициативата "Трите морета" да поеме от България през 2021 година, а е по-добре то да се отложи през 2022 г.

От външно изтъкват причината за позицията си с това, че догодина предстоят избори за Народно събрание и за държавен глава, и в тази напрегната обстановка изпълнителната власт трудно би организирала добре събитията от тази инициатива. Председателството включва не само среща на върха с държавни глави, а редица срещи в различни министерски и бизнес формати, в които се реализира политиката на държавите-членки по изпълнение на основните цели: свързаност на регионите между Северно, Черно и Адриатическо море. Всъщност ролята на президента в тази инициатива е повече фасадна, а истинската работа по нея се поема от министерствата.

"Въпреки това наше становище и предвид настояванията на президента на България, правителството вече пое ангажимент да организира това председателство, като вицепремиерът Екатерина Захариева бе определена за национален координатор и е в процес създаване на координационен съвет от заинтересованите министерства за организиране на инициативите", пишат още от външното ни министерство. 

Според МВнР правителството е приело решение за участие на страна в инвестиционния фонд на "Трите морета" за 20 млн. евро с конкретни проекти, в които са ангажирани редица министерства. С президента Радев в Естония бе командирован специално назначен посланик за специални поръчения за "Трите морета". От Министерство на външните работа заявяват още, че ще бъдат подготвени всички инициативи по време на председателството през 2021 г.

От външното ни министерство обръщат внимание още, че националният интерес изисква извън България институциите да работят в синхрон съобразно външнополитическите цели на страната.

"Затова от уважение към президентската институция ще спестим информация за срещите на представители на МВнР с президента и членове на неговия екип и какви искания са били поставяни на тях. Въпреки че президентът Радев нарича законно избраното българско правителство "Мутри", то е готово да организира и проведе председателството на "Трите морета", чието лице ще бъде българският президент", завършва отговорът на външното ни министерство.