Миков за предсрочни избори: Не ни е страх! Но после?
Миков за предсрочни избори: Не ни е страх! Но после? / снимки: БГНЕС
Миков отчете първите два месеца от работата на парламента
65803
Миков отчете първите два месеца от работата на парламента
Миков отчете първите два месеца от работата на парламента
  • Миков отчете първите два месеца от работата на парламента
  • Миков отчете първите два месеца от работата на парламента

Ако президентът наложи вето върху актуализацията на Бюджет 2013, няма да бъде свикано извънредно заседание на парламента. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на пресконференция, на която отчете първите два месеца от работата на парламента.

Ако президентът използва „тежкото” оръжие на ветото, за да предизвика политически коментари, това би било безотговорно, коментира Миков, като допълни, че по този начин ще бъдат забавени редица социални плащания. По думите му, ако държавният глава се възползва от своето конституционно право на отлагателно вето, то това трябва да бъде направено с мотиви по същество, а не за да се предизвикат политически коментари за парламентарното мнозинство. Миков допълни, че в случая с актуализацията на бюджета, ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето, това би било пряк сблъсък с правителството.

Миков - за протестите и парламентарните групи

Михаил Миков коментира, че 42-рото Народно събрание е започнало работа в „безпрецедентна обстановка на натиск, на обществени очаквания, настроения и емоции”, въпреки това е успяло да изпълни сериозна законодателна промяна. Като пример председателят на парламента даде измененията в Закона за енергетиката, които в резултат са довели до намаляване на цените на електроенергията.

„Оказа се, че е възможно - вместо исканото 17% увеличение, намаляване на цените”. „Тази първа сесия беше белязана с редица законодателни инициативи, превърнали се в закони, свързани със социалната сфера - увеличение на помощите за отглеждане на дете - един акт, който в последните четири години не се беше случвал, както и промените в закона за корпоративното подоходно облагане, свързани с младежката безработица”, каза още председателят на Народното събрание.

Парламентът - и под натиск, и заложник

Михаил Миков заяви, че не приема тезата, че парламентът е заложник на „Атака”. Според него - парламентът е „заложник” на всички парламентарни групи, които са получили достатъчно гласове, за да влязат в законодателната власт. „Институциите могат да се разбиват - и когато си на власт, и когато си в опозиция”, коментира още Миков в отговор на въпрос дали се притеснява, че есента парламентът няма да успее да започне нормална работа заради евентуални блокади.

Миков призова всички парламентарни групи да участват активно в дейността на Народното събрание и да спазват ангажиментите си, поети пред избирателите. „Натиск заради самия натиск не може да бъде повод за отказване на мандат. Натиск заради решаването на определени въпроси, наболели от години в обществото - например за данък „колиба”, е здравословен”, коментира Миков. По думите му може „днес едни, утре - други да потърсят площада за натиск”, ако не са доволни от работата на определени институции.

„Бих желал да работим с по-висок кворум, но работим с кворум - такъв, какъвто има”, смята председателят на парламента. По думите му триковете на опозицията не са приемливи.

Миков за предсрочни избори Не ни е страх Но после
netinfo


Миков за предсрочни избори: Не ни е страх! Но после?!

Струва си някой да потърси в европейските демокрации има ли такъв момент - едва са влезли в кабинетите си министрите и „Хайде, ходете си!”. В световната практика поне се дават 100 дни, категоричен е Михаил Миков. По думите му БСП не се страхува от предсрочни избори, но постави въпроса: „какво би станало, ако и след тях не сме доволни от случилото се, ако пак се блокират институции?”. Миков допълни, че може „и ние да сме недоволни”.

Според Миков е изключително важно да работят институциите.

Задачите през есента пред Народното събрание - нови структури и закони

Есента е възможно всички идеи от обществото да бъдат структурирани като гръбнак на закон за провеждане на избори, категоричен е Михаил Миков. Сред приоритетите в законодателната програма ще бъде освен изборното законодателство, така и Законът за обществените поръчки, както и другите закони, които ще са необходими заради целите, поставени в Бюджет 2014 г. През август правителството ще има около 12 законодателни инициативи, които след ваканцията ще влязат в пленарната зала.

Според Михаил Миков е необходимо структуриране на експертния потенциал на парламента, така че то да отговаря на високите изисквания за качествено законодателство - „законодателство, което отразява изисквания на европейското право, но и законодателство, което генерира право, а не противоречие между отделните законови решения - един порок, който наблюдаваме не само сега, а и в предишни години”. Сред приоритетите на Миков е възстановяване на дейността на Съвета по законодателство, както и на стажантската програма към Народното събрание, която да бъде основа за набиране на кадри. Необходимо е и изграждане на звено, което да може да върши този необходим мониторинг, върху ефекта от приеманото законодателство.

НЦИОМ - закриването на „един официоз”

НЦИОМ трябва да бъде закрит, защото през годините е имало много обвинения, че това е една официозна структура. Спазването на финансовата дисциплина в това звено също показва определени пороци, но това е въпрос на отговорност на ръководителя му, каза още Михаил Миков. Според него има достатъчно независими социологически агенции.

Той бе категоричен, че закриването на НЦИОМ няма нищо общо със Съвета по законодателство, нито пък със създаването на звено за мониторинг. Пари за това ще бъдат намерени от спестяване на определени разходи. На въпрос дали след като НЦИОМ трябва да бъде закрит, това ще бъде съдбата на обществените медии като БТА, БНТ и БНР, Миков отговори, че такава аналогия е некоректна и че тези медии имат обществени функции, които трябва да бъдат изпълнявани.

Миков за предсрочни избори Не ни е страх Но после
netinfo


Пламен Орешарски - на редовен отчет пред Народното събрание

Михаил Миков припомни, че има обещание от страна на Министерския съвет да се правят ежемесечни отчети пред парламента. „Тази сесия беше белязана и със засилен парламентарен контрол, което отличава 42-рото Народно събрание от предишното”, каза още Миков, но определи парламентът като „длъжник” на обществото по отношение на контрола върху регулаторните органи като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Комисията за установяване на конфликт на интереси (казусът с тефтерчето на Филип Златанов), Комисията за защита на конкуренцията и други.

„Кадровите решения са част от промяната, която е необходима. Ние не сме предпазени от кадрови грешки и плащаме цена за тях, но това не означава да не се вършат необходимите промени за една по-динамична и една по-прозрачна, по-законосъобразно функционираща администрация на всички равнища”, каза още Миков.

Отчет на Народното събрание - в Деня на национален траур

Случаят в мина „Ораново” е пряко свързан с действителността, в която живеем, категоричен бе Михаил Миков. Той я определи като „действителност, в която бедността принуждава хората да работят в среда, която е далеч от условия на труд в една европейска държава”. В началото на пресконференцията по отчет на работата на първите два месеца на парламента, Миков бе категоричен още веднъж, че трябва да си припомним имената на загиналите в рудник „Ораново” български граждани - затрупаните миньори Асен Стойнев, Христо Младенов, Иван Лазаров, Николай Михайлов, както и на Асен Грънчаров, който загина по време на спасителните дейности.