Лобита управляват здравеопазването, през болниците се перат пари
Лобита управляват здравеопазването, през болниците се перат пари / снимка: DarikNews.bg, Теодор Караколев

Здравеопазването в момента се управлява с лобизъм. Създаването на частна болница е свързано с принципа „мой човек". Това заяви в предаването „Клиника на шестия етаж" на Дарик урологът от Окръжна болница д-р Димитър Шишков, който бе отличен в кампанията на Дарик „Най-добрите лекари в Пловдив". По думите му самият лобизъм е в начина, по който се разпределят средствата за болниците, без да се гледа каква работа вършат. Не се отчита има ли реални специалисти в лечебното заведение. Трябва всеки лекар да работи само на едно място, както е навсякъде в ЕС. Няма вариант да си на 2-3 места и да си качествен като специалист навсякъде, където практикуваш. Тогава половината частни болници ще затворят, защото там има мъртви души, категоричен бе д-р Шишков.

Законите са направени така, че болницата не може да закупи и най-малкия консуматив, без да се обади на по-висша инстанция за разрешение, подчерта Шишков. Според него причината е „за да може тези отгоре да си вземат това, което им се полага".

Здравеопазването е политика и хората трябва да го знаят. Народът ни не е глупав, той е търпелив и очаква някой да го спаси. Когато дойде моментът, всеки трябва да понесе отговорност и да направи своя избор как иска да живее през следващите четири години и какво здравеопазване да има.

Постоянно се краде от нашите здравни застраховки и затова 1,6 милиона души не ги плащат. Министър Дянков бърка в бюджета на Касата и взима пари. Конституционният съд се изказа, че това е неправомерно и постанови да бъдат върнати. Това до момента не се е случило, допълни д-р Шишков. Той дори предложи здравното министерство да се закрие и да се прелее в Министерство на финансите, тъй като Симеон Дянков го управлява. Здравният министър е просто фигурант, каза още д-р Шишков.

При един и същ бюджет на Касата в последните три години болниците в България са нараснали с над 150. Само в Пловдив техният брой към момента е 34. Първо казваме, че има недостиг на специалисти, а тези хора работят по частните клиники. Решението е болниците да се намалят, но това да бъде съобразено с една дългосрочна здравна стратегия, посочи д-р Шишков.

Хората плащат повече от половината от консумативите за операция. Това не се обявява в медиите, но лекарите са принудени да се справят със ситуацията. Пациентите мислят, че лекарите искат допълнителни суми за лечението им, а всъщност това не е така.

Повече от 60 години се натрапва на българския народ, че лекарят е негов враг. Затова отличените в кампанията „Най-добрите лекари" гледаха със страх в очите и не вярваха на това, което им се случва. Дарик започна едно превъзпитаване към уважение и доверие, защото лекарят е благороден човек, учил е как да спасява човешки живот и не трябва само да бъде критикуван. За да възпитаме уважение към институциите, към които спадат и медиците, трябва да показваме позитивизъм. 90% от лекарите са достойни, но са обидени и разочаровани от отношението на властта и хората към тях, каза още д-р Шишков.

Убеден съм, че кампанията на Дарик няма да доведе до завист между специалистите. Напротив, ще ги накара да работят по-добре и да се образоват повече, за да могат и те да влязат в Лекарската лига на отличените медици. Подобна кампания като „Най-добрите лекари" трябва да се направи и за политиците, за да се види кои са професионалисти и какви качества имат, допълни д-р Шишков.

Д-р Димитър Шишков е един от 129-те медици в 24 специалности, които бяха отличени в кампанията на Дарик "Най-добрите лекари в Пловдив".

Цялото интервю с него можете да чуете на radio.dariknews.bg