Левицата не иска закриването на бюрото за контрол на СРС-та
Левицата не иска закриването на бюрото за контрол на СРС-та / Sofia Photo Agency
Левицата не иска закриването на бюрото за контрол на СРС-та
22096
Левицата не иска закриването на бюрото за контрол на СРС-та
  • Левицата не иска закриването на бюрото за контрол на СРС-та

Мнозинството в парламента има желание да закрие бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства, съобщиха депутати от ГЕРБ и "Атака". Представители на тези парламентарни групи вече са внесли в деловодството на парламента документи в този дух. Бюрото беше създадено малко преди края на миналото Народно събрание, а според опозицията закриването му ще доведе до налагането на политически контрол върху подслушването.

Сега ГЕРБ и „Атака" искат службата да се закрие, за да не бъде контролирана от вътрешния министър, а от комисия в парламента на паритетен принцип. Освен това така ще се спестят и бюджетът от пет и половина милиона лева. Ангел Найденов от Коалиция за България обяви, че групата няма да подкрепи закриването:

„Струва ми се, че това е един достатъчно прозрачен опит на мнозинството да наложи политически контрол. Ако ме питате за предварителната позиция, няма да подкрепим това предложение на мнозинството".

Отговорът на ГЕРБ даде Димитър Лазаров: „Считаме, че е нормално да има парламентарен контрол върху използването и прилагането на СРС-тата, а да не бъде един орган, който е към изпълнителната власт".

Синята коалиция също не подкрепя закриването на бюрото, но ще каже защо първо на хората от ГЕРБ, а после на журналистите. Борислав Българинов, който сега е член на Бюрото за контрол над СРС, каза пред Дарик, че преминаването му под парламентарен контрол има смисъл: „Мисля, че този независим, който е създаден, е по-ефективен, защото парламентът е политически орган, който не може да осъществи такъв специален контрол върху СРС-тата".