/ ThinkStock/Getty Images
Установени са нарушения на режимите в Национален парк "Рила" при заснемане на филм. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От Дирекция "Национален парк "Рила" (ДНП "Рила") са съставили актове за установяване на административни нарушения на юридическо лице за неспазване на режимите в парка при заснемането на филм.

Нарушенията са установени, след като епизодът със заглавие „Планината Рила - България - В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф“ е бил изпратен като сигнал на фейсбук страницата на МОСВ. От изпратения филмов материал е видно, че при заснемането са извършени нарушения на правилата и нормите за поведение в защитената територия чрез навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове.
 

След подаване на сигнала ръководството на парка е извършило проверка по случая.

Установено е, че филмът е заснет в периода 25- 26 юни 2017 г. в Парков участък Боровец, на територията на НП "Рила". Разрешението за заснемане е било дадено със заповед на директора на парка от 20 юни 2017 г. Според заповедта заснемането може да се извърши в два снимачни дни - 25 и 26 юни, в светлата част на денонощието, от 8.00 до 18:30 ч., при стриктно спазване на режимите и нормите, определени в Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк „Рила“.
 
Със заповедта българското юридическо лице се задължава да спазва режимите и ограниченията в парка

Парковата охрана е провела инструктаж на снимачния екип, съставила е предупредителни протоколи и предписания за спазване на определените в заповедта условия.

Служителите на парковата охрана, придружавали снимачния екип през двата снимачни дни, не са били свидетели на извършените нарушения.


 
За изясняване на обстоятелствата управителят на българското юридическо лице, отговорно по заповедта от 20 юни, е било поканено за обяснение и връчване на актове за установяване на административни нарушения. Санкцията според законовия текст за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лв.
 
Министърът на околната среда и водите Нено Димов е разпоредил проверка по случая, включително за действията на отговорните служители от ДНП "Рила" по време на заснемането на филма.
 
 
Публикувахте от Bear Grylls в Понеделник, 25 юни 2018 г.
 
В съобщение до медиите от "Дискавъри комюникейшън" казват, че за реализацията на продукцията са издадени всички необходими административни документи и специални разрешителни от страна на природния парк, а цялостното заснемане е проведено под наблюдението на определените от парка отговорни служители. Уточнява се също, че самата поредица не е продукция на "Дискавъри", а е външна.
 
"Вярваме, че красотата на България заслужава да бъде представена по достоен начин не само у нас, но и в целия свят, което е основна цел и задача на този конкретен епизод", се казва още в позицията.
БТА