/ БГНЕС
Ананиев: Над 2100 аптеки са свързани със системата за верификацията за лекарствата
100847
Ананиев: Над 2100 аптеки са свързани със системата за верификацията за лекарствата
  • Ананиев: Над 2100 аптеки са свързани със системата за верификацията за лекарствата
До края на годината би трябвало да има електронна рецепта и електронно направление, ако няма обжалване на обществената поръчка. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в парламента по време на изслушването му в пленарна зала.

Към днешна дата за девет от компонентите на националната здравноинформационна система има процедури за възлагане на обществени поръчки. Предстои да се обявят още три обществени поръчки. Към края на годината по-голямата част от системата ще бъде в процес на изграждане, допълни той.

Допълнителните средства за общинските и областните болници вече са им изпратени, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. На 22 февруари, с постановление на Министерския съвет, бяха осигурени допълнително 30 млн.лв. за нуждите на общинсикте и областните болници, припомни той. За общинските болници са предвидени 18 млн.лв., а останалите са за областните болници.

Директорите на лечебните заведения трябва по установените вътрешни правали да разпределят тези средства, като по-голямата част от тях трябва да бъде за увеличение на работните заплати, подчерта министър Ананиев. По думите му предстоят срещи с ръководителите на болниците, на които Министерството на здравеопазването е принципал, за да се подпомогне разпределението на средствата. Министър Ананиев допълни, че ниски заплати имат професионалистите по здравни грижи, но изрази надежда, че възнагражденията им ще бъдат повишени.

Не по-малко от 10-20 аптеки на ден влизат в системата за верификация на лекраствата, обяви Кирил Ананиев. Целта на системата е превенция срещу разпространяването на фалшиви лекарства.

Аптеки остават в протестна готовност

Над 2100 аптеки от общо около 3600 в страната са свързани с националната система за верификация на лекарствените продукти и тя работи стабилно, посочи министърът.

Около 2400 аптеки имат договор с НЗОК, т.е. вече имат компютри и специализиран софтуер, обясни министърът. За включване в системата за верификация тези търговци трябва да закупят четец на стойност между 180 и 200 лв. за едно работно място и еднократно да заплатят 50 лв. за свързване със системата. Аптеките, които нямат компютри, ще трябва да отделят средства и за това.

Ананиев увери, че няма да се налагат санкции на аптеки във връзка с въвеждане на верификацията за период поне от 6 месеца. През този период ще се тества системата и ще се анализират всички казуси и проблеми, уточни той. На интернет страниците на МЗ и на Агенцията по лекарствата са публикувани указания за прилагане на системата, посочи министърът. Не може социално отговорен бизнес какъвто е лекарствоснабдяването да остане на тъмно, в сивия сектор, подчерта той.

Аптекари се опасяват, че няма да могат да продават лекарства


В отговор на въпрос колко аптеки са протестирали на 20 февруари министърът заяви, че 38 аптеки с договор с НЗОК предварително са уведомили, че на тази дата няма да работят. В никакъв случай не можем да кажем, че над 700 аптеки не са работили в този ден, каза Ананиев.

Колегите от ГЕРБ се интересуват колко аптеки са протестирали, аз се интересувам защо са протестирали, каза Хасан Адемов от ДПС. Той попита има ли възможност за подпомагане на аптеките за закупуване на софтуера и четците. Той постави и въпроса за проблемите с интернет достъп в някои населени места. Според Адемов напрежението се е създало поради затруднена комуникация. Трябва да има непрекъснат диалогов режим, посочи той и допълни, че преди въвеждането на подобни директиви, трябва да се предвиди достатъчно време за сериозна дискусия.

Стотици аптеки в страната и София не работят в знак на протест

Според директивата средствата за интернет връзката, софтуера и хардуера трябва да се осигурят от страна на производителя или носителя на съответните права, отговори министърът. Държавата не може да предостави помощ по силата на директивата, уточни той. Ананиев увери, че ще разглеждат всеки случай по отделно и няма да има наказания за аптеки, които нямат връзка с интернет не по тяхна вина. Министърът изрази увереност, че ще бъдат изпълнени всички изисквания на директивата. Непрекъснато поддържаме връзка с Българския фармацевтичен съюз, проведени са обучения, следим този процес, каза още министърът.

Смятам, че специалистите по здравни грижи имат основания да искат по-високи заплати, подкрепям ги, коментира в кулоарите на парламента министърът на здравеопазването. Той посочи, че министерството и правителството правят практически стъпки, за да ускорят процеса - с решението на МС за предоставяне на 30 млн лв.допълнително и с разпределяне на бюджета на НЗОК за болнична помощ. Считам, че в лечебните заведения може да постъпи ресурс, който да се използва преобладаващо за увеличение на заплатите на медицинския персонал в т.ч. и на специалистите по здравни грижи, обясни Ананиев. С ресурса, който ще получат, те ще могат да си увеличат заплатите още от началото на годината т.е. със задна дата.

Ръководството на болниците, съответно директорите, бордовете им ще решават с колко да вдигнат парите на медиците. По-следващата седмица вероятно Ананиев ще се срещне с ръководството на лечебните заведения, на които е принципал, за да им помогне със сметките, как да разпределят разходите.

Тази седмица болниците са получили от министерството разчетите какви пари ще имат.

Протест: Над 700 аптеки в София и страната няма да работят

Освен това НЗОК чрез районните каси също ги е уведомила за средствата, с които ще разполагат през тази година, поясни министърът.

Ние финансираме чрез методика, наредба на министъра на здравеопазването за конкретно определени дейности, свързани със спешната, психиатричната помощ - дейности, регламентирани със закон и възложени на държавата в лицето на МЗ, извън задължителното здравно осигуряване, така Кирил Ананиев отговори на въпрос дали отпускането на 30 млн.лв. допълнително не е в нарушение на европейски директиви и е нерегламентирана държавна помощ.

Стартовите заплати на медицинските сестри в средносрочен план от една-две-три години ще достигнат средно 900 лв., увери още Ананиев. В много от лечебните заведения тази заплата ще се достигне, в други ще бъде близо до този размер, поясни той.
 
БТА