/ ThinkStock/Getty Images
Как непризнаването на брака между две български води до правни абсурди
95594
Как непризнаването на брака между две български води до правни абсурди
  • Как непризнаването на брака между две български води до правни абсурди
Започна делото срещу Столична община за непризнаването на еднополовия брак между две българки. Лилия Бабулкова и Дарина Коилова сключват брака си във Великобритания, но след завръщането си тук властите в София отказват да признаят новото им семейно положение. От Столичната община се позовават на Конституцията и Семейния кодекс.
 
Според адвоката на ищците Деница Любенова обаче непризнаването на брака създава правни абсурди, като възможно многобрачие и данъчни декларации с невярно съдържание.

Българка съди Столична община заради отказ да признае еднополовия й брак

Лилия Бабулкова сключва брак с приятелката си през миналата година. След това подава документи в Столична община, район "Люлин", с искане да бъде отразено актуалното й семейно положение - "женена". Властите в столицата отказват, мотивирайки се със Семейния кодекс и Конституцията.
 
Според Бабулкова обаче сегашната ситуация създава абсурд, при който с Дарина са семейни в една част на света, а в друга - не са.
 
"За мен е много важно хората с ума и сърцата си да разберат, че ние нищо не искаме да променим за тях,. Ние просто искаме да живеем своя живот относително спокойно, с някаква сигурност и лично достойнство и да имаме право да се обичаме", споделя Бабулкова.
 
Разрешиха на гей двойка да извади български акт за раждане на сина си

Адвокатът на ищците Деница Любенова заяви пред Софийския административен съд, че според Кодекса на международното частно право бракът, сключен на Острова, може да бъде признат тук, ако отговаря на три условия - да е сключен от компетентен орган във Великобритания, да е извършен спрямо тамошните закони и да не противоречи на българския обществен ред.
 

Адвокатът на ищците Деница Любенова (вляво)
darikradio.bg


По проблемната трета точка Любенова заяви, че непризнаването на брака води до правни абсурди, които сами по себе си са нарушаване на обществения ред.
 
"В случая непризнаването на този брак би могло да доведе до многобрачие, което е престъпление по Наказателния кодекс в България. Би могло да доведе до декларации с невярно съдържание, каквито всяко едно лице в най-обикновения си живот прилага почти навсякъде в ежедневието си", обясни Любенова.
 
Обричат бебе с две майки да чака до 2018-та за акт за раждане

Решението на Столичната община може да влиза в противоречие и с директивата на Европейския съюз, която регламентира ограниченията и условията за свободно придвижване сред страните членки, допълни още Любенова.
 
В момента Европейският съд разглежда подобен случай с румънски гражданин, чийто брак с американския му съпруг не е признат в Румъния. Към момента общо 6 са страните в ЕС, които не са признали еднополовите бракове, като се предполага, че решението на Европейския съд може да е знак за бъдеща промяна и в тяхното законодателство.
 
Очаква се Административният съд в София да се произнесе до месец.