Изследванията на медикаменти са най-концентрирани върху лечението на онкозаболявания
Изследванията на медикаменти са най-концентрирани върху лечението на онкозаболявания / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Михаил Дюзев с Деян Денев, изпълнителен директор на асоциацията на фармацевтичните компании
52226
Интервю на Михаил Дюзев с Деян Денев, изпълнителен директор на асоциацията на фармацевтичните компании
  • Интервю на Михаил Дюзев с Деян Денев, изпълнителен директор на асоциацията на фармацевтичните компании

Изследванията на научноизследователските компании от фармацевтичната индустрия напоследък са най-концентирани в медикаментите за лечение на онкологичните заболявания. Това каза в предаването Дарик кафе Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. „Сами виждате в последните години заболеваемостта колко расте, а хората имат нужда от лечение", аргументира избора той. Изпълнителният директор на фармацевтичната организация посочи, че създаването на един медикамент е дълъг процес и се осъществява стъпка по стъпка.

Денев каза още, че за някои злокачествени заболявания вече има лечение. „Успехът в лечението на дадено онкологично заболяване се измерва чрез 5-годишната преживяемост. Когато тя достигне 80-90 процента, както е например при рака на гърдата, когато е открит навреме, се смята, че заболяването е излекувано, не е метастазирало и няма и да метастазира вече. Така че медицината вече доста успешно се справя с някои заболявания, някои локализации благодарение и на лекарствата, и на подобрените хирургични методи, и на подобрената диагностика. Това, което остава най-важно, е заболяването да бъде открито навреме", каза Денев.

Председателят на асоциацията обясни, че има над 6000 вида редки заболявания, от които страдат много малък брой хора и едва за 10 на сто от тях има открито лечение, но преди 15-20 години не е имало лечение за нито едно. „Така че тези хора, които не са могли да се надяват на никаква помощ от страна на медицината, вече могат да живеят със своето заболяване дълги години", каза той.

На въпрос какъв според него трябва да бъде министърът на здравеопазването - медик специалист или мениджър, Денев каза, че ситуацията в здравеопазването у нас е толкова сложна в момента, че няма някаква универсална рецепта за човек, който може да се справи. Той е категоричен обаче, че има хора в България, които могат да се справят, като важна е политическата подкрепа на много високо ниво. Според него за да се направят стъпки в правилната посока в здравеопазването у нас освен тази подкрепа, трябва и готовност да се плати високата политическа цена за мерките, тъй като някои от тях ще са непопулярни. Денев допълни, че всички страни в източния блок са реформирали своя болничен сектор към по-модерен модел, намалявайки броя на болниците, но създавайки много модерни и добре оборудвани структури, а правителствата, които са осъществили промяната, са платили висока политическата цена. По думите му страната ни все още не е успяла да направи тази промяна.

Деян Денев определи инициативата на Дарик „Най-добрите лекари в София" като прекрасна. Според него избраният за изследването модел - лекарите да номинират свои колеги специалисти - е най-добрият формат. Той допълни, че лошите примери в упражняването на лекарската професия много лесно стигат до медиите и от тази гледна точка те имат някакъв дълг към съсловието. Дарик отчасти връща дълга по този начин, смята изпълнителният директор на фармацевтичната организация. В България има прекрасни лекари и част от техните имена ще стигнат до медийното пространство, каза още Денев.