/ БГНЕС
Няма как да пренебрегнете направеното дотук, разкритикува левицата бившият екоминистър
В лицето на БСП не виждаме конструктивна опозиция. Виждаме една партия, която е лишена от визионерство, макар и помпозно да е нарекла програмата си „Визия за България“. Това заяви председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите и бивш екоминистър Ивелина Василева.

Василева взе участие в дебатите по внесения от БСП вот на недоверие към кабинета, с който опозицията настоява за падане на правителството заради провала му в политиките по опазване на околната среда.

Корнелия Нинова: Правителството на Борисов е риск за България

„Няма как да пренебрегнете направеното дотук“, разкритикува Василева опозицията.

„Десетилетия наред нямаше инвестиции във ВиК сектора. Ние, само за няколко години, изградихме над 2500 км ВиК мрежа и пречиствателни станции за отпадъчни води 51 на брой. Повече, от колкото са построени през целия зрял социализъм“, коментира тя от парламентарната трибуна.
„Спомняте си каква мръсотия се изсипваше в морето. Вече не е така!“, допълни още тя.

Георги Марков похвали дуета Борисов-Владимиров, обяви ги за сиамски близнаци

В изказването си тя засегна и темата с боклука, като подчерта, че страната ни има едно от най-рестриктивните законодателства в сектора.

„Какво заварихме през 2009 г., след вашето управление? Незакрити депа, над 120 на територията на цялата страна. Липса на регионални системи и надвиснала наказателна процедура. Какво е положението сега? Всички стари и неотговарящи на изискванията депа са закрити, а в ход е рекултивацията им, за което има осигурено финансиране. Вече има 52 регионални системи за управление на отпадъците. В София работи най-големия завод на Балканите. Дори него се опитвахте да саботирате“, обърна се тя към депутатите от опозицията.

Карадайъ: Провалът на правителството е факт, държавата е в колапс

Според Василева по темата с замърсяването на въздуха има още да се работи, но през годините там също са постигнали много добри резултати.