/ БГНЕС
Новият министър на околната среда и водите е досегашният депутат от "Обединени патриоти", от квотата на ВМРО, Емил Димитров-Ревизоро.

След близо 2 часа разпалени дебати с 111 гласа „за“ и 96„против“ депутатите гласуваха назначението на новия екоминистър и освобождаването от поста на досегашния министър Нено Димов.

Зад номинацията на Емил Димитров-Ревизоро застанаха от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. БСП и ДПС бяха против, а „Воля“ изобщо не участва в гласуването. От независимите депутати двама бяха „за“, а трима гласуваха „против“.

Караниколов за номинацията на Ревизоро: Ресорът е тежък, такъв човек ни трябва

До рокадите в министерството на околната среда и водите се стигна, след като в края на миналата седмица Нено Димов беше арестуван, а след това прокуратурата му повдигна обвинение за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник и пресъхналия язовир „Студена“. В петък той подаде оставка като министър, а премиерът я прие.

Още в началото на тази седмица пък последва Коалиционен съвет, на който бе обявена кандидатурата на Емил Димитров-Ревизоро за нов министър.

Емил Димитров-Ревизоро: Приех, за да изкараме мандата докрай

От „Обединени патриоти“, от чиято квота е Нено Димов, обаче бяха категорични – той не може да бъде изкупителната жертва за всички грешки години назад. Въпреки това те предложиха Емил Димитров, като вицепремиерът Каракачанов подчерта, че основната му задача ще бъдат „тотални проверки и ревизии“ във водния сектор.

Самият Ревизоро коментира, че не приема в знак на компромис, за да бъде изкаран мандата на това правителство докрай.

Искрен Веселинов: Натовариха Нено Димов с вина на десетки длъжностни лица (ВИДЕО)

Емил Димитров-Ревизоро e юрист, бивш шеф на агенция „Митници” по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. В парламента той бе и председател на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата.