„На Коалиционния съвет се поставиха доста тежки въпроси, но това е част от необходимото, за да бъдат изчистени отношенията и да се гради доверие”. Това коментира пред NOVA съпредседателят на ПГ на Обединени патриоти Искрен Веселинов.

„Тежките въпроси, които се поставиха от нас, са свързани с фигурата на министъра в оставка Нено Димов”, потвърди Искрен Веселинов.

Емил Димитров-Ревизоро: Приех, за да изкараме мандата докрай

Според Веселинов фигурата на Нено Димов се натоварва „с вина, за която са работили десетки длъжностни лица в продължение на много години”. Така се е стигнало до настоящото положение с водопреносната мрежа на Перник, генерират се огромни загуби и накрая „се търси удобен виновен”.

„Носенето на политическа отговорност се решава в политически формат и тази отговорност трябва да бъде понесена. Това, което се случва в Перник, е върхът на айсберга на една недостатъчно ресурсно обезпечена политика във ВиК сектора, която продължава 20 години”, коментира Веселинов.

Корнелия Нинова: Борисов сменя гумите, но двигателят му вече не работи

Той прогнозира оправдателна присъда за Нено Димов.

„Безспорно не може да управлява министерството от ареста. Логично беше да бъде направена промяна в състава на правителството, но не приемаме да бъде изкупителна жертва”, заяви Веселинов.

Според него наред с тежкия разговор на тема „отговорността”, имало и позитивна част. „Приехме определена посока в кризата с управлението на Министерството на околната среда и водите. Второ, говорихме си за важните неща, които трябва да се свършат до края на мандата и да заработи по-активно коалицията”, каза още Веселинов.

Плевнелиев: Нено Димов не е единственият виновен за водната криза (ВИДЕО)

Той заяви, че преди разговорите на Коалиционния съвет с ГЕРБ, „Обединените патриоти” са се видели и са разговаряли. „Ние отиваме там като две страни – „Обединени патриоти” и ГЕРБ”.

„Мога да кажа, че отговорността за празния язовир край Перник не е еднолично на Нено Димов. Ако изобщо е виновен, той е сред последните виновници”, коментира съпредседателят на ПГ на ОП. Той отрече неговото име да е било коментирано за министър.

Сред качествата на Емил Димитров, който е номиниран за пост, Веселинов посочи административния му опит и „доказан характер да се бори с нередности”.
NOVA