Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев
Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев / БГНЕС
Прокуратурата ще поиска постоянен арест само за трима от общо четиримата обвинени в корупция служители в Държавната агенция за българите в чужбина. За разследването се разбра в понеделник след над 20 ареста в София, Плевен и Кюстендил. Като "най-сериозното разследване на корупция по високите етажи на властта, без аналог новата ни история" определи акцията заместник главният прокурор Иван Гешев. Само четирима души са с обвинение, защото ние се интересуваме от големите играчи, оправда се Гешев като допълни, че в цял свят обвиненията се доказват трудно и посочи за пример американския гангстер Ал Капоне.
 
Разследването е започнало по сигнал от МВР в Кюстендил, а всичко останало е "градски легенди", посочи той. Схемата за даване на удостоверения за български произход е само сегмент от процедурата за придобиване на българско гражданство. Набирали се хора на различно ниво, а в края на схемата били държавните служители, които давали удостоверенията.

Според прокуратурата схемата работи от юли миналата година. Ръководител на престъпната група е бил председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев. В ареста е главният секретар Красимир Томов и двама посредници.
 
Лица, които искали удостоверения за български произход - украинци или от Западните Балкани, търсили посредници. Част от хората, които искали такива документи, все пак имали български корени. Но чакането отнемало година. А парите били давани за ускоряване на процеса. И така, в деня на плащане, веднага получавали удостоверение за български произход. А тези, които нямали български корени плащали по-висока цена. Сумата варирала между 5 и 8 хиляди евро. До ръководството стигали по 1000-1500 евро. По-евтино излизало да платят тази цена, вместо да идват 6 пъти до България, обясни Гешев.

Прокуратура
БГНЕС

Повдигнаха обвинение на шефа на Агенцията за българите в чужбина

Днес прокуратурата ще поиска постоянен арест за председателя, главния секретар и единия посредник.

Четвъртият арестуван, който ще бъде пуснат на свобода, е жена с тежко заболяване, която е и съдействала на разследващите.

Харалампиев е обвинен за шест случая. Взел веднъж 5000 евро, а след това и няколко случая по 350 евро. Парите са давани директно в кабинетите в ДАБЧ. За останалите 16 задържани, които бяха арестувани в понеделник, все още няма доказателства за повдигане на обвинение.

Прокуратура
БГНЕС

Разкриха подробности за арестите в Държавната агенция за българите в чужбина

Документите по всички случаи се пазели много внимателно, разказаха от прокуратурата.
 
Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев обобщи, че за разплитането на схемата са се включили разследващи в Кюстендил, както и агенти на ДАНС. Нито по този случай, нито по някой друг от последните има има теч на информация, посочи Георгиев.

Иван Гешев
БГНЕС

Над 20 арестувани при акция в Агенцията за българите в чужбина (ОБЗОР)

До този момент по разследването в ДАБЧ няма информация от президентството, каза Иван Гешев. Няма връзка между Красимир Каракачанов и схемата, допълни той. Но пък поясни, че според данните до момента Харалампиев събрал представители на български общности в чужбина и им обяснил как ще се работи.
 
Разследващите все още не знаят дали схемата е наследена от предишно ръководство.

Заместник-председателят на агенцията Димитър Владимиров е знаел за схемата, опитвал се да се противопостави, но участниците в групата се опитвали да го заобиколят.
 
А за да отговори на критиките срещу спецправосъдието, той посочи, че едва сега имало резултати, каквито обществото очаквало.