Искат обучение по религия и за родители
Искат обучение по религия и за родители / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Светият синод поиска задължително обучение по религия
29167
Светият синод поиска задължително обучение по религия
  • Светият синод поиска задължително обучение по религия

За въвеждане на задължително обучение по религия се обявиха участниците в кръгла маса, организирана от Светия синод на Българската православна църква и Областната управа на София. Въпросът не се повдига за първи път. По концепцията за задължителна подготовка по религия работи миналият кабинет, но така и не се стигна до реализирането й. Намерението на предишните управляващи беше това да стане в рамките на учебната 2009/2010 година. Сегашните ще обсъдят възможността дали това да се случи наесен. По време на дискусията беше предложено и родителите да се обучават по религия. Светият синод настоява обучението да се въведе в етапа на предучилищна подготовка на детето и от 1 до 12 клас.

Предвид традиционната културно-религиозна ценност на българския народ архиереите предлагат три варианта на учебния предмет - Религия православие, Религия ислям и Религиознание.

Според Светия синод в периода на въвеждането на задължителната подготовка по този предмет изучаването му като СИП и ЗИП трябва да продължи по досегашната образователна система. По думите на митрополит Гавраил така може да бъде направен опит за преодоляване на кризата на ценностите, на проблема с детската престъпност, а и влиянието на сектите: "Възмутено констатираме, че в България има детска проституция и порнография, трафик на деца. Притеснява ни факта, че преобладаваща част от наркозависимите са в младежка и детска възраст".

Проф. Клавдия Сапунджиева, шеф на катедрата по Социална педагогика в Софийския университет, цитира данни от проучване на Министерство на образованието - 90% от учениците и 70% от родителите имат желание за изучаване на предмета "Религия".

Депутатът от ГЕРБ Красимира Симеонова, която е в комисията по вероизповеданията в НС, се обяви за въвеждането на задължително религиозно обучение и то в най-ранна детска възраст. Тя заговори и за обучение на родителите в рамките на неделното училище, защото според нея много от тях също имат пропуски по темата.