Без сближаване на позициите между парламентарно представените партии приключи първия ден от консултациите, организирани от президента преди завъртането на рулетката с мандатите.

Борисов след консултациите: Най-вероятно ще предложим правителство на малцинството

Първи за разговори с Румен Радев дойдоха от ГЕРБ-СДС, предвождани от лидера Бойко Борисов. След края на консултациите с държавния глава, Борисов коментира пред журналисти, че партията ще си понесе отговорността и ще предложи правителство, което ще бъде на малцинството. Самият той няма да кандидат за премиер, но и не пожела да разкрие дали вече има избран такъв. "Аз ще бъда с кандидата за премиер, който ще вземе папката", уточни Бойко Борисов. И добави, че като първа политическа сила ГЕРБ трябва да има премиер, министър на отбраната и външно министерство.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че предпоследните и последните поставят условия и линия как ще се движат мандатите. "На практика излиза, че няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава, а друг да ни представлява и да поема пасивите. Не може предпоследният и последният да казват кои ще са експертите. С 68 депутати аз не виждам нещо как може да се случи освен с първия мандат, няма как да има правителство с втория или третия мандат", подчерта той.

Втори при президента дойдоха от ДПС – Йордан Цонев, Хамид Хамид, Халил Летифов и Искра Михайлова. На срещата не присъства председателят на партията Делян Пеевски.

Според Цонев най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя в изборите – ГЕРБ.

Той отбеляза, че заявката на малките партии за съставяне на правителство също ще зависи от волята и мнозинството на големите партии в 50-ото НС. Заместник-председателят на ПГ на ДПС и заместник-председател на парламента призова политиците да загърбят политическото си и партийно его в името на решаването на важните проблеми пред обществото.

Цонев заяви също така, че ДПС разчитат и на ролята на президента Румен Радев като медиатор между политическите сили, за да се постигне компромис.

"Няма кой друг да бъде освен вие, нуждаем се от медиация. Надяваме се, че вие ще бъдете на висотата на тази отговорност и ще убедите другите партии. Изборите са краен вариант, а не решение", категоричен е той.

Какви са възможните сценарии за съставяне на редовно правителство (ВИДЕО)

Цонев определи ниската избирателна активност като много важен проблем. Той припомни, че още при откриването на работата на новия парламент ясно са заявили в своята декларация, че "ниските резултати говорят за нарушено доверие към политическите субекти". Според него това е процес, който се развива вече няколко години, като особено силно през последните 3-4. "Това се дължи на факта, че в страната политическите сили отдалечават дневния ред на хората от дневния ред на институциите и проблемите, които трябва да се решават", посочи Цонев.

Йордан Цонев към Радев: Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя

След ДПС пред президента ПП-ДБ за пореден път декларираха, че ще останат опозиция.

"Лесно е да се свали правителство, трудно е ново да се направи. ГЕРБ получи 6 пъти мандати, това е 7-ият и нито един път не успя да направи правителство. Ние успяхме два пъти", заяви той. След това добави, че Борисов дължи правителство на българите, защото два пъти е свалил тяхното. "Ние нищо не дължим на Борисов. Задача на г-н Борисов е да намери подкрепа за това, което той предлага. След цялата кампания, след като свали нашите две правителства, аз не виждам с какви очи той ще търси подкрепа за това, което поставя. Това коментира пред журналисти председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков след консултациите при президента Румен Радев.

ПП-ДБ пред Радев: Оставаме опозиция, Борисов дължи правителство на народа

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков каза, че избирателите дадоха възможност на ГЕРБ да имат мандат за 7-и път. "Надявам се за техните избиратели, че няма да ги разочароват отново. Ние не отстъпваме от нашите политики", подчерта той.

От своя страна ген. Атанасов повдигна темата, че в социалните мрежи са се появили снимки на снайперисти, които се намират по оградата на двора на Бойко Борисов. "Залят съм от телефонни обаждания от неслучайни хора. Ако в навечерието на съставяне на правителство има висока степен на заплаха към мандатоносителя това е важен проблем за държавата", каза той.

Президентът Радев заяви, че има информация, когато има голям риск в страната за сигурността, но когато се касае за заплаха за физическо лице, не бива да става публична тази информация. "Ще говоря със службите за такава информация, която споделихте", обърна се държавният глава към Атанасов. "Смятам, че една от версиите е, че има заплаха, която идва отвън", заключи той.

Атанасов попита президента има ли снайперисти около къщата на Бойко Борисов

От своя страна Румен Радев подчерта, че по принцип избягва да говори за втория и третия мандат, докато още се обсъжда първият, но политическата ситуация е доста сложна. „Означава ли, че вие не може да се ангажирате с реализация на третия мандат?“, попита президентът ПП-ДБ.

Румен Радев напомни, че се множат партиите, които имат желание да получат третия мандат, а вчера „Възраждане“ отправиха и предложение за обединяване на всички 125 народни представители под тяхна егида в анти-ГЕРБ-ДПС

Утре предстои държавният глава да проведе втора серия консултации с представители на парламентарните групи на "Възраждане" и на "БСП за България".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня