/ iStock/Getty Images
Този път става въпрос за фиктивни ученици
Нова прокурорска проверка тече в пловдивското училище "Найден Геров".

След като миналата година стана ясно, че учители са писали два месеца оценки на починало момиче, сега новото ръководство е установило петима ученици, завършили, докато са били в чужбина, предава БНТ.

МОН ще сезира прокуратурата за сериозни нарушения в училището, в което учители пишели оценки на починало момиче

Общо 450 деца са били отписани от новата директорка, заради системни отсъствия. Това наложило сливането на 8 паралелки, но служители и учители не са съкратени, защото няма постигнато споразумение със синдикатите.

Въпреки скандалните разкрития от миналата учебна година, сега проверка на новото ръководство на СУ „Найден Геров“ установи още случаи на фиктивни ученици.

Открихме 5 нови ученици, които са били в чужбина и са завършили. Бяха 1150, останаха 650, т.е. 450 деца ги имам числом и словом които съм ги отписала", каза Сашка Кръстева, директор на СУ "Найден Геров".

Най-много отстъствали учениците между 8 и 12 клас. Но не и по документи. "Те имат поставени оценки, нямат отсътвия и в същия период те са били извън страната или не са присъствали в училище", каза Пламен Алеков, зам.-директор по учебната дейност.

Тъй като държавното финансиране е в зависимост от броя ученици, сега бюджетът на училището е намален с една трета - или 900 000 лв по-малко. Това наложило спешни реформи още през месец януари.

"8 парарелки сляхме, не предприех нищо. Не е хубаво, колеги са, в средата на зимата да останат без работа, но сега това трябва да се случи", обясни Кръстева.

Директорката и нейният заместник сега проверяват всички документи от миналата учебна година, за да установят поименно учителите, които са поставяли фиктивни оценки и присъствия.

От учителските синдикати обаче смятат, че грешката е в лошата стратегия на образователното министерство и в подобна ситуация са десетки училища в ромските квартали.

Освободиха от длъжност директора на училището в Пловдив, в което учители пишели оценки на починало момиче

"Тази политика е абсолютно неработеща и за това са обвинени учители, директори и никой друг, който би могъл да помогне за прибирането на тези ученици в училище", коментира Юлиан Петров- председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Новата проверка в училище Найден Геров се води от "Икономическа полиция" и е за документна измама с цел неправомерно получаване на средства, съобщиха от прокуратурата.

Оттам уточниха, че все още не е приключило разследването от миналата година, когато се оказа, че в училището са писани оценки на починало дете.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНТ