/ ThinkStock/Getty Images
Предложението за промяна в закона ще се гледа на първо четене в здравната комисия
Проверката за дрогирани шофьори на пътя вече ще е същата, като тази за употреба на алкохол зад волана. Ако водачът след тестване на слюнката не е съгласен с резултата, ще трябва в кратки срокове да даде и кръвна проба, както е редът при проверката за алкохол.

Задържаха дрогирана шофьорка без книжка в Лозница

Поправката в Наказателния кодекс е внесена от Лъчезар Иванов от ГЕРБ и подкрепена от представители на „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“. Целта е да се осуети противоречивата практика, при която в съда възниква въпросът дали засеченото наличие на наркотични вещества в организма наистина е повлияло на поведението на водача.

В тези случаи по сегашния закон е необходимо събирането на свидетелски показания от контролни органи, от други участници в движението, за да се докаже адекватен или не е бил шофьорът.

Затова с предложената редакция се предлага наличието на наркотични вещества в организма да се доказва, както и употребата на алкохол. В този случай се приема, че щом шофьорът е употребил дрога, то тя е повлияла на поведението и реакциите му.

Задържаха дрогиран шофьор с амфетамин и метаамфетамин

„За да се осуети тази практика, с поправката препращаме към действието на Наредба N1 от 2017 г. , която оказва как се доказва чрез тест на пътя употребата на алкохол, както и на упойващи вещества. Ако водачът на пътя е доказан с тест на слюнка, което пак е вид дрегер, че е употребил наркотично вещество, той може или да приеме резултата от този тест, или в съответния кратък срок да отиде и да даде кръвна проба. Не даде ли кръвна проба, остава резултатът от полевия тест. Даде ли кръвна проба, това вече окончателно показва, че има употреба на наркотични вещества, която доказва, че е повлияла върху поведението“, разясни за Dariknews.bg депутатът от „Обединени патриоти“ Борис Ячев.

Катастрофа между лек и товарен автомобил, единият шофьор се оказа дрогиран

“Факт е, че употребата на наркотични вещества е едно изключително притеснително явление, което придобива размери, които са ужасяващи. Като лекар и като човек, който познава част от проблематиката, подкрепих предложението. Наистина като епидемия се разраства зависимостта от други препарати и това не са старите познати опиоиди, а така наречените нови психотропни вещества, чието въздействие още не е съвсем проучено. Но е безспорно, че поражението връху реакциите и мозъчната дейност е изключително опасно явление“, коментира и зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС Нигяр Джафер.

По думите й смисълът на предложения текст е да се върви в посока контрол и превенция.

„Ако един шофьор, употребил алкохол, е опасен, един шофьор, употребил подобни вещества, е няколко пъти по-опасен“, заключи Джафер.