Хасковското село Лозен пред риск от скъсване на язовирна стена
Хасковското село Лозен пред риск от скъсване на язовирна стена / снимка: DarikNews.bg, Дарик Хасково
Хасковското село Лозен пред риск от скъсване на язовирна стена
74668
Хасковското село Лозен пред риск от скъсване на язовирна стена
  • Хасковското село Лозен пред риск от скъсване на язовирна стена

Риск за село Лозен в община Свиленград създава първият от трите язовира над селото, където в момента допълнително укрепват стената, съобщи в Димитровград директорът на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов. Предприети са необходимите мерки, населението е уведомено, а най-застрашените - около 30 души, вече се извеждат от къщите им, увери той.

Като цяло ситуацията в страната след обилните дъждове и наводнения се нормализира, коментира още в Димитровград гл. комисар Николов.

„В най-общи линии ситуацията върви към успокояване. Искам да добавя само, че в община Свиленград организацията, която е създадена, наподобява на тази в Димитровград, т.е. добра е. Взаимодействието е на лице. А там специално ще им е необходимо, защото над село Лозен има три язовира. Първият над селото прелива освен през преливника, но и през стената, поради което в момента екипите започват да надграждат допълнително язовирната стена с основната задача - да не се допусне разрушаването й, защото е от земно-насипен тип и при едно обилно количество вода, преминаваща през нея, я отмива", коментира комасарят.

По думите му хората в селото са предупредени и предварително са начертани точните места, в които евентуално при сигнал ще бъдат изведени, а тези, които са в най-застрашената част, вече се извеждат. „По първоначални данни това са между 33 и 35 човека", обясни още Николов.

Други новини от Хасково