Гръцкият министър на миграцията гостува на шефа на МВР
Гръцкият министър на миграцията гостува на шефа на МВР / МВР
По покана на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски на работно посещение в България бе министърът за миграцията и убежището на Гърция Панайотис Митаракис, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По време на разговорите двамата министри са подчертали стратегическия характер на отношенията между България и Гърция и отличното двустранно сътрудничество в областта на вътрешните работи. Те са заявили готовност да продължи редовният диалог на политическо и експертно равнище.

Двете държави си сътрудничат както по двустранна линия, така и в защита на общи приоритети в рамките на ЕС. Общо предизвикателство е овладяването на динамичната миграционна обстановка, тъй като и двете държави са на първа линия на миграционния натиск. Министрите взаимно са се информирали за актуалната миграционна ситуация, срещаните предизвикателства и предприеманите мерки. Те са се обединили около важността на охраната на външната граница на ЕС и недопускане на нелегална миграция.

Двамата министри са откроили важното значение на работата със страните на произход и транзит и подобряване на процедурите по връщане. Те са подчертали значението на доброто сътрудничество между ЕС и Турция в областта на миграцията.

Те са обсъдили и напредъка на дискусиите по новия Пакт за миграция и убежище. Като държави на първа линия, България и Гърция имат много близки позиции за необходимостта от постигане на правилен баланс между отговорност и солидарност и недопускане натоварването на държавите на външна граница с допълнителни, непропорционални тежести. В този контекст двамата са се договорили да продължи тясното сътрудничество по ключови въпроси от дневния ред на ЕС, съобщиха от министерството.

Източник: МВР