Служебният премиер Димитър Главчев заяви от Брюксел, че след направеното от него предложение за рокади в кабинета, очаква и решението на президента Румен Радев. И уточни - ако държавният глава не се съгласи с неговите предложения, "отговорността остава в него". 

"Готов съм на диалог по всяко време с президента, какъвто съм провеждал и досега. Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Ако има някакви други виждания по въпроса този, който осуети предложените от мен министри, той ще поеме отговорност за това, което се случва. Иначе към момента и по Конституция отговорността е изцяло на служебния министър-председател. Както виждате, всички бягат от отговорност, а аз съм я поел, взимайки мандата. Ако не се случат предложенията, които аз правя, тогава друг поема отговорност", посочи още Главчев. 



Президентът Радев: Димитър Главчев изпълнява щенията на своя партиен началник

Вчера президентът Румен Радев заяви, че не може зам.-председател на партия да бъде служебен министър. Коментарът му бе по повод исканите от служебния премиер Димитър Главчев промени в кабинета. Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и дипломат №1 да бъде Даниел Митов (ГЕРБ). Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочи необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга. Служебният премиер поиска и смяна на земеделския министър Кирил Вътев, а на негово място да дойде Георги Тахов. 

"Няма да коментирам изказвания, различни от моите. След като правя това предложение, очевидно аз не мисля така", беше лаконичен Главчев по повод коментара на Радев. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня