Електронните рецепти може да заработят в средата на следващата година
Електронните рецепти може да заработят в средата на следващата година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Електронните рецепти може да заработят в средата на следващата година
65191
Електронните рецепти може да заработят в средата на следващата година
  • Електронните рецепти може да заработят в средата на следващата година

Няма да има ограничения в потреблението на онколекарства, съобщи шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков. Той увери, че ще се търси механизъм, по който най-скъпите от тях да бъдат покривани не от касата, а от държавния бюджет.

Една от идеите на Надзорния съвет на институцията е да бъде създаден фонд за скъпоструващи лекарства, който подобно на Фонда за лечение в чужбина да отпуска финанси, в случая за 10-те най-скъпи онкомедикаменти, чиято цена представлявала голям процент от цената на всички продукти за лечение на рак и възлиза на около 30-40 милиона лева.

Освен идеята за създаване на фонд, д-р Цеков посочи, че за онколекарства са разчетени и средствата, които са спестени от надсъбрани здравни вноски през 2012-а година. Шефът на касата допълни, че ще продължава да изпълнява своите задължения и няма повече да коментира въпроса за оставката си. Ако тя му бъде поискана, според него ще е по политически причини: „Въпреки че казах, че не искам да говоря повече за това нещо - има механизъм как става това нещо. Политическото искане става чрез промяна в закона. Променя се формата на управление на Касата. Прави се поправка „Цеков" и си тръгваш".

Според Цеков в последните дни е направен опит да се внуши, че той, като управител на касата, е давал финансови средства за водене на определена медийна политика. „Справка на институцията обаче показва, че от 2007-а до 2009-а за такава политика са похарчени 1,5 млн., а за едногодишния период, в който аз съм шеф - едва 18 хиляди лева," допълни Пламен Цеков.

По-рано през деня стана ясно, че през следващата година има голяма вероятност да започне въвеждането на електронна рецепта, по която ще се изписват лекарства, покривани от касата. Тя ще бъде налична по всяко време във всяка аптека, ще замени хартиената и ще спести време.

„За тази година сме заложили 150 000 лева в инвестиционната програма за електронната рецепта. Това е за софтуерната част при изработката. Необходимо е след това да бъде закупена и хардуерна техника, но това ще бъде в началото на другата година, вече в следващия бюджет. Предполагаме, че около 1 милион ще отидат като средства", каза още Цеков.

Специалистите са единодушни, че електронната рецепта ще сведе грешките с изписването на лекарствата до минимум. С въвеждането й вероятно ще отпадне нуждата от рецептурна книжка. За да се случи това обаче нововъведението трябва да залегне в следващия рамков договор, убеден е д-р Пламен Цеков.