Емил Димитров, министър на околната среда и водите 
Емил Димитров, министър на околната среда и водите  / БГНЕС
Мисля, че в най-скоро време ще имаме нова система за контрол на отпадъците, увери новият министър на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро.

„Формата за контрол трябва да се промени“, категоричен е той.

Откриха 25 контейнера с незаконен боклук във Варна, дошъл е от Италия (СНИМКИ)

Димитров не коментира кой е заместник-министърът в МОСВ, разписал за вноса на боклук от Италия, станал обект на проверка, както констатираха от прокуратурата. „Не съм получил материалите. Като дойдат, ще се запозная“, заяви той.

Проверяват има ли виновни длъжностни лица заради отпадъците край Обручище

„Това е част от задачите, които ми възложи премиерът – дали трябва или не трябва мораториум. Какво да направим, за да не се продължава по този начин? Дава се сертификат от чужбина за едно, а ние се притесняваме, че е друго. Едни казват: „Да си работим, както досега“, но от друга страна виждам, че премиерът не е доволен“, коментира още екоминистърът.

Той обяви, че вече е създал междуведомствена група, която да обсъди въпроса.

Стотици килограми токсични боклуци са открити в Луковит (ВИДЕО)

„Регионалните структури сами издават разрешенията, сами си ги контролират. Министърът няма влияние върху техни решения – нито да ги даде, нито да ги отмени. Не бягам от отговорност, но сериозно се замислям, дали докато не приемем новата форма на контрол, териториалните структури да се въздържат да издават разрешения за нов“, допълни още Димитров.

„Искам всичко, което влезе в България, да се знае от къде е и какво е. Ако някой е нарушил нещо, да си понесе санкциите“, категоричен е министърът, който обяви още, че по темата с боклука днес ще бъде на проверка в Бобов дол.