/ БГНЕС
Единодушно депутатите от правната комисия подкрепиха наложеното от президента Румен Радев вето върху Закона за извънредното положение.

Вчера държавният глава върна за ново обсъждане част от текстовете в закона.

Той се противопостави на предложенията на БСП, свързани с ограничаването на спекулата. Също така наложи вето и на изменението, което предвижда наказание за предаването на „невярна информация за разпространяването на заразна болест“.

Президентът налага вето върху Закона за извънредното положение

Само ден след това бе свикано извънредно заседание на правната комисия, на което да бъде разгледано ветото. И така с нито един глас против депутатите приеха отхвърлянето на текстовете и декларираха, че ще подкрепят ветото на президента в пленарната зала по-късно днес.

Анонс, че атакуваните от Радев текстове ще бъдат премахнати, направи още вчера премиерът Бойко Борисов, който обаче определи атаката на президента като забиване на нож в гърба само два дни, след като двамата са демонстрирали пълно единодушие по предприетите извънредни мерки.

В провелия се кратък дебат от ГЕРБ припомниха, че текстовете за ограничаване на спекулата са предложение на БСП. Още в пленарната зала имали резерви заради неясната формулировка, но предложението минало, за да се покаже, че има политически консенсус.

Днес обаче управляващите няма да подкрепят този текст и ще се съобразят с ветото на президента, стана ясно от думите на Красимир Ципов.

Той каза, че няма да приемат повторно и текстовете за предаване на невярна информация. Ципов обаче подчерта, че формулировката „невярна информация“ съществува в още два състава на Наказателния кодекс, като в единия случай става въпрос за текст от 1995 г.

Въпреки това той посочи, че от ГЕРБ ще гласуват против приемането на текстовете.

Извънредно заседание на парламента заради ветото на президента

Йордан Цонев от ДПС каза, че от движението ще подкрепят ветото на президента, а своите резерви са изразили още в пленарната зала.

От БСП също ще подкрепят ветото на президента. Те обаче планират да прецизират текстовете за спекулата и да внесат ново предложение с аргумента, че не трябва „никой да трупа лесни пари на гърба на хорското страдание“.

Остана въпрос - защо президентът върна приетото предложение на Корнелия Нинова? Но това са политически въпроси, които вероятно ще бъдат обсъдени в пленарната зала“, коментира и правосъдният министър Данаил Кирилов пред журналисти след края на заседанието на правната комисия.

По-късно днес на извънредно заседание на парламента от 13.00 ч. Законът за извънредното положение ще бъде повторно гласуван.