Джордж Буш пристигна в Президентството
Джордж Буш пристигна в Президентството / Снимка: Sofia Photo Agency
Президентът на САЩ Джордж Буш, който е на официално посещение в България по покана на президента Георги Първанов, беше посрещнат с церемония на площад "Св.Александър Невски".

Прозвучаха химните на България и на САЩ. 21 топовни салюта бяха изпълнени в чест на американския държавен глава. Джордж Буш прие строя на почетната гвардейска рота. Той положи венец на Паметника на Незнайния воин и поздрави бойци, участвали в мисиите ни в Ирак и Афганистан, които присъстваха на церемонията. Извън официалния протокол президентът Буш поздрави граждани, дошли да присъстват на неговото посрещане.

След церемонията по официалното посрещане започва срещата между президентите Първанов и Буш на "Дондуков"2 като акцент в нея ще бъдат развитието на двустранните отношения и актуални международни въпроси. Сред темите, които ще бъдат дискутирани, са икономическото и военнополитическо сътрудничество, премахването на визовия режим между двете страни, проблемът с осъдените в Либия български медицински сестри.

По-късно президентът Буш ще се срещне с премиера Сергей Станишев и ще участва в кръгла маса с български и чуждестранни студенти от Американския университет.

Това е второ посещение на американски държавен глава у нас след визитата на Бил Клинтън през 1999 година.

С посещението в България Джордж Буш завършва европейската си обиколка, която включи още визити в Чехия, Полша, Италия и Албания, и участие в срещата на върха на държавите от Г-8 в Германия. Буш, който е придружаван от съпругата си Лора Буш, пристигна снощи в София от Албания.