/ iStock/Getty Images
В петък и през уикенда времето остава неустойчиво с чести превалявания в следобедните часове.

iStock/Getty Images

Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали, в отделни райони и ще прегърми. След пладне в Дунавската равнина ще духа до умерен западен вятър. Максималните температури ще са между 25° и 30°. Атмосферното налягане ще се повиши още и ще е по-високо от средното за месеца.

Какво време ни чака до средата на юни?
 
През почивните дни се очаква пренос на фин прах от Африка в западната половина на страната. Концентрацията ще е значителна и преваляванията ще носят кални петна по колите и прозорците, посочва NOVA.

В събота ще бъде малко по-топло и слънчево, но следобед отново в западните и североизточните райони на места се очаква да превали и прегърми краткотрайно. На много места дневните температури ще достигнат летните 31-32 градуса. За района на София максималната температура ще бъде около 28 градуса, по Черноморието около 26-27 градуса.
 
Хлад и жега ще се редуват през целия месец юни
 
В неделния ден още от сутринта се очаква да започнат валежи над Централна и Северна България. До обяд ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури почти над цялата страна, по-силно изразени в югоизточните и североизточните райони. В следобедните часове ще вали предимно над Северна България. Вечерта постепенно валежите ще спират. Температурите в неделя ще бъдат между 24 и 28 градуса.

В първия ден на новата седмица пустинният пясък ще се изтегли от територията на страната.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
НИМХ, NOVA