България е трета по смъртност в ЕС и втора на Балканите
На база 14-дневна заболяемост от Covid-19 България е на 13-о място в ЕС, заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По смъртност сме на 3-о място в ЕС и на 2-ро на Балканите
, допълни той.

"В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем много ефективно решение – или като общество осъзнаваме тежестта на ситуацията и спазваме мерките такива, каквито са, или преминаваме към нови значително по-строги мерки, каквито има почти в цяла Европа с оглед овладяване на ситуацията", заяви доц. Кунчев.

Другият вариант е да има все повече болни и все повече загубени животи“, допълни той. 

"Ситуацията в цялата страна е изключително сложна, мерките, които приложихме, не получават нужните разбирания на гражданите и подкрепа", подчерта от своя страна здравният министър Костадин Ангелов.

"Ние сме във война и към тази война трябва да спасим колкото се може повече граждани с мерките, които са възможни. Всички трябва да проявим разбиране, че тези мерки са наложителни и са важни. И щом са мерки, те ограничават. Колко пъти трябва да повторим, че ако сега се лишим от едни права и свободи, скоро ще ги имаме в тяхната цялост? Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът със своето поведение? Нищо не знаем за този вирус. Публикациите са в двата полюса на фактите, нямаме основа, на която да стъпи", заяви Ангелов.