Депутатите направиха първа крачка към отмяна на „вечния обвиняем
Депутатите направиха първа крачка към отмяна на „вечния обвиняем / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите направиха първа крачка към отмяна на „вечния обвиняем"
65458
Депутатите направиха първа крачка към отмяна на „вечния обвиняем"
  • Депутатите направиха първа крачка към отмяна на „вечния обвиняем"

Парламентът направи първата крачка към отмяната на "вечния обвиняем". Това стана с приемането на първо четене на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от БСП, ДПС и Атака, които бяха единодушно одобрени.

Така обвиняемите вече няма да чакат с години прокуратурата да ги изправи на съдебната скамейка или да прекрати разследването срещу тях.

В действащия кодекс липсват нормативни критерии за осигуряване на разумен срок за извършване на разследване и по този начин разследването може да продължи необосновано дълго време, пише в мотивите.

С промените се въвежда срок от година и половина за тежките престъпления, след който обвиняемият има право сам да поиска делото му да влезе в съда, а за леките престъпления този срок е 8 месеца.

„Каква е ситуацията днес в Наказателно-процесуалния кодекс. Има срокове, които би трябвало да дисциплинират. Двумесечен е срокът за разследване. Може да бъде удължен с четири месеца, а на практика се получава, че има лица с висящност на обвинението по две-три-четири-пет години - до изтичане на давността. Както в службите за сигурност има продължаващи безконечно оперативни разработки, без сериозна организация и контрол върху твърдите критерии, при които трябва да продължава тяхната работа. Предишното управление допусна в рамките на досъдебното производство да има вечни обвиняеми до изтичане на давността. Абсурд, ако наистина искаме да се съгласим с разбирането за справедлив процес, в разумен срок", заяви председателят на парламента и един от вносителите на промените в НПК Михаил Миков.

Депутатите направиха първа крачка към отмяна на вечния обвиняем"
netinfo

Друг от вносителите на промените - Христо Бисеров от ДПС, коментира: „Създадохме глава 26, която определи ясни критерии и ясни срокове, и да премахне фигурата на вечния обвиняем, което беше една от най-големите язви на предходния Наказателно-процесуалния кодекс. Тази глава действаше много успешно до момента, в който Цветан Цветанов не получи контрол над сектора „Правосъдие и вътрешен ред". Една от първите промени, които поиска той в Наказателно-процесуалния кодекс, наред със засилване на ролята на СРС-та, е заличаването на цялата глава 26 - едно от първите неща, което ГЕРБ поиска тук в залата по отношение на Наказателно-процесуалния кодекс. Оттогава нашето усилие да възстановим глава 26 не е престанало".