/ БТА
"Искам да успокоя българските граждани, че не може и да става дума, че ще бъдат изпращани български войски в Украйна. Нито е обсъждана такава тема, нито предстои да бъде обсъждана". Това заяви от парламентарната трибуна служебният премиер Димитър Главчев.

"В позицията няма нищо притеснително, отчетени са националните интереси на България, както и съюзническите интереси", увери той.

"Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза на парламентарната асамблея, че България е надежден съюзник в НАТО", допълни Главчев.

Преди това Корнелия Нинова от "БСП за България" поиска служебният премиер Главчев и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов или да разсекретят документа с позицията, или заседанието на парламента да бъде закрито.

Не можем да обсъждаме секретна информация, обясни Нинова, но отбеляза, че документът е прочетен в секретното деловодство само от 12 депутати.

Според нея закриване на заседанието би засилило страховете за въвличане на страната ни във война. 

"Секретни са договорите с другите страни членки на НАТО, които няма как да бъдат разсекретени. Ние сме служебно правителство и смятах, че позицията трябва да бъде обсъдена в Народното събрание, обясни Главчев. 

"Няма как с премиера да разсекретим позицията, тъй като тя се базира на секретни документи на НАТО", заяви от своя страна служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и допълни, че не е вярно, че българската позиция ще стане известна насвета. 

Депутатите изслушват днес служебния премиер Димитър Главчев и военния министър Атанас Запрянов.

Запрянов е извикан в Народното събрание за да отговаря на въпроси, свързани с "неучастие на Република България под никаква форма с жива въоръжена и невъоръжена сила във военния конфликт в Украйна". Искането за изслушването е от депутатите Борислав Гуцанов и Иван Иванов.

Изслушването на служебния министър-председател на Република България и служебен министър на външните работи Димитър Главчев е относно развитието на процеса по разширяване на Европейския съюз след приемането на т. нар. френско предложение и острата антибългарска кампания и изказвания на голяма част от политическия елит в РС Македония.

Питането е формулирано и по въпроси за "многократно оказван координиран дипломатически натиск спрямо България, който цели да вкара Република Северна Македония в ЕС заобикаляйки правилата и принуждавайки България да отстъпи от вече договорените условия, както и вече предприетите и планирани действия за защита на българските национални интереси по тези въпроси". Вносители са от "Възраждане".

В началото на заседанието депутатите разместиха дневния си ред и след това ще изслушат премиера Главчев относно развитието на процеса по разширяване на Европейския съюз след приемането на т.нар. френско предложение и острата антибългарска кампания в Република Северна Македония.

Като трета точка е предвидено изслушване на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и по въпроса за неучастие на България под никаква форма с жива въоръжена и невъоръжена сила във военния конфликт в Украйна. 

Заради неотложни ангажименти отпадна изслушването на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Йордан Вълчев относно напредъка на строителството на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“.
 
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня