/ iStock
Посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър призова македонското правителство да спази задължението за вписване на българите в Конституцията и подчерта, че Преговорната рамка с ЕС няма да се промени.

“Президентът, парламентът и всички институции имат своята роля в процеса на евроинтеграция. Политическите партии трябва да преодолеят различията и да бъдат единни по този въпрос. Искаме РСМ да бъде част от ЕС и то възможно най-бързо. Новото македонско правителство твърди, че е посветено на тази цел. ЕС очаква провеждане на реформите, прилагане на съществуващите договори, спазване на ангажимента за вписване на българите в конституцията на страната", заяви дипломатът в интервю за МРТ1.

Дейвид Гиър предупреди, че Брюксел ще наблюдава “направеното, а не казаното”.

Относно искането на македонския премиер Християн Мицкоски за предоговаряне на Преговорната рамка за еврочленството, Гиър заяви:

“Договорът с България създаде рамка за подобряване на отношенията в много сфери. Всички трябва работят за задълбочаване на отношенията между Северна Македония и България. Нашата позиция не е променена по отношение на конституционните промени. И преди и след изборите очакваме Северна Македония да ги направи. Конституционните изменения бяха договорени през месец юли 2022 г. След това бяха отворени преговорите с ЕС и започна скрининг процесът, който беше успешно изпълнен. Този ангажимент трябва да бъде спазен с включването на самоопределящите се като българи в Северна Македония”.

"Не виждам възможност за промяна на преговорната рамка. Ако Северна Македония и България искат да разговарят за Договора за приятелство и добросъседство, бих ги окуражил за това, но последиците за преговорната рамка са същите. Промените в конституцията трябва да бъдат направени”, подчерта дипломатът.

Посланикът на ЕС каза също, че Преспанският договор между Скопие и Атина трябва да бъде спазван, защото е донесъл резултатите и е направил възможно членството на РСМ в НАТО.

“Договорът трябва да се изпълнява в неговата цялост. Очакваме всички да го изпълняват, включително по въпроса за употребата на конституционното име (Северна Македония)”, подчерта Дейвид Гиър.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня