3 години и 4 месеца затвор при първоначален общ режим е присъдата на Жечко Кюркчиев, който предизвика тежка катастрофа в Шумен, при която загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена бе със средна телесна повреда.

Присъдата е на Окръжен съд - Шумен.
 

Жечко Кюркчиев
БТА

В съдебната зала днес по-рано Жечко каза единствено: „Желая честна и условна присъда, за да бъда до семейството си“.

Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие. Това означава, че Кюркчиев признава фактите и обстоятелствата за пътния инцидент и това значително намалява присъдата му.

Нов протест в памет на загиналата Светомира от Шумен (ВИДЕО/СНИМКИ)

Прокурор Василена Атанасова от Софийска градска прокуратура и адвокат Борислав Борисов, представляващ конституираните като частни обвинители роднини на Светомира Станчева, поискаха съдът да наложи на обвиняемия наказание от шест години „лишаване от свобода“. Заради редукцията, предвидена за дела, водени по реда на съкратеното съдебно следствие, присъдата да спадне до четири години „лишаване от свобода“, отбелязаха двамата юристи.
 

Жечко Кюркчиев
БТА

Адвокатът на обвиняемия Ивайло Йорданов пък поиска на Кюркчиев да бъде наложено наказание под минимума, с отложено изтърпяване. По времето на катастрофата обвиняемият е бил 18-годишен и е дал положителна проба за амфетамини.


Тежка катастрофа с 18-годишен дрогиран шофьор в Шумен, загина жена

На днешното второ заседание по делото в Окръжния съд в Шумен бяха изслушани показанията на две вещи лица, които представиха съдебна психиатрична и психологическа експертиза на подсъдимия, както и двама свидетели по искане на адвокат Борислав Борисов. Експертизата потвърди казаното на разпоредителното заседание по делото от Кюркчиев, че към момента има нужда да продължи изписаното му лечение от психиатър.

Свидетелят Дарена Гошева каза, че е виждала Жечко Кюркчиев да се вози в автомобил. На разпоредителното заседание по делото той посочи, че „след катастрофата не излиза от дома си, не желае повече да управлява и да се качва в моторно превозно средство“.

Присъдата на Шуменския окръжен съд може да се обжалва в 14-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.
Станимир Савов/БТА