Частични и нови избори за местна власт се проведоха в 16 общини и кметства в страната.

enlightenedВарна

Изборният ден във Варна приключи, обяви председателят на Общинската избирателна комисия в града Велин Жеков. За кмет на „Одесос“ са гласували 10,99 процента от избирателите в района. В „Приморски“ своя вот са дали 11,31 на сто от хората с право на глас.

Днес в двата района бяха отворени 201 секции. До частичните местни избори във Варна се стигна, след като през февруари Общинската избирателна комисия прекрати предсрочно пълномощията на избраните за кметове Цветнен Цветков и Николай Желязков. За провеждането на днешния вот от общинския бюджет бяха заделени 1,4 милиона лева. Кандидатите за кметските места в двата района бяха общо осем.

enlightenedОбщина Хисаря 

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Хисаря обяви края на изборния ден в село Ново Железаре, където днес се проведоха частични местни избори.

Изборният ден приключи точно в 20:00 часа, уточниха от ОИК - Хисаря. От общо 184 избиратели, регистрирани по списък, правото си на глас упражниха 142 души или 77,17 процента.

Гласуването премина в една избирателна секция. Сериозни нарушения по време на изборния ден не са установени. "Не сме получавали никакви сигнали за нарушения през деня, в това число и по телефона никакви съобщения не са постъпвали. Общо взето спокойно мина изборният ден, с една добра избирателна активност", коментира председателят на ОИК в Хисаря Мария Пенева.

БГНЕС

До частичните местни избори се стигна след като кметът на Ново Железаре почина при инцидент с електрическа тротинетка. За кметския пост се съревноваваха трима кандидати - Рангел Китенски, Веселина Бунтова и Лъчезар Орешков.

enlightenedОбщина Карлово 

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Карлово обяви края на изборния ден в село Войнягово, където днес се проведоха частични местни избори за кмет на селото. Изборният ден приключи точно в 20:00 часа, съобщи председателят на ОИК в Карлово Ивелина Димовска. От общо 848 избиратели, регистрирани по списък, правото си на глас упражниха 520 души. 

"По 260 избиратели са гласували в двете изборни секции. Според мен избирателната активност възлиза на над 60 процента", коментира още Ивелина Димовска. Тя допълни също, че не са били регистрирани никакви нарушения през изборния ден, а в комисията не са постъпили нито сигнали, нито жалби.

До частичните местни избори се стигна след като кметът на Войнягово бе осъден за присвояването на печка тип „камина“, елементи за парна инсталация и строителни материали от пенсионерския клуб в селото. За кметския пост се съревновават петима кандидати - Тодор Минковски, Петър Градев, Чавдар Гановски, Съби Градев и Петър Петков. 

БТА


enlightenedОбщина Казанлък 

Изборният ден на частичните местни избори за кмет на кметство в казанлъшкото село Бузовград приключиха точно в 20:00 часа. Това съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия в Казанлък Здравко Балевски. Той посочи, че изборният ден в двете Секционни избирателни комисии (СИК) е протекъл нормално без проблеми с машините.

Избирателната активност е малко над 21 процента, а до урните за гласуване са отишли 363 души от имащите право на глас 1705 гласоподаватели.
Балевски обясни, че изборният ден е преминал без жалби и сигнали за нарушения. Очаква се съвсем скоро Секционните избирателни комисии да са готови с протоколите и да отидат да предадат изборните книжа.

Припомняме, че за в днешните избори за кмет на Бузовград имаше само една кандидатура на независимата Виолета Димитрова.

Частичните местни избори се наложиха поради внезапна смърт на кмета на населеното място Мая Берова през юни т.г.

enlightenedОбщина Самоков

Изборният ден в самоковското село Ковачевци премина без нарушения. Активността към 20:00 часа е 66,13%, като са гласували 246 души от 372 имащи това право, съобщиха от Общинската избирателна комисия (ОИК) – Самоков. Местните жители избираха днес кмет. 

Избирателната активност към 17:30 часа в самоковското село Ковачевци беше 52,96 % (гласували са 197 избиратели), към 12:30 часа беше 24,46% (гласували са 91 души), а към 10:00 часа -  9,41 % (гласували са 35 жители), посочват от ОИК – Самоков.

По – рано днес членовете на секционната избирателна комисия съобщиха, че изборният ден преминава успешно. 

Местните гласуваха единствено с хартиена бюлетина. 

Изборният ден започна без нарушения и навреме. 

За кметското място се борят четирима кандидати - Борислав Джорджилов от „Възраждане“, Илона Догазанова от „БСП за България“, досегашният кмет на селото Никола Хайверов от ГЕРБ и Михаил Милчев от „Продължаваме промяната – Демократична България“. 

До частични местни избори се стигна, след като ОИК – Самоков прекрати предсрочно пълномощията на кмета на селото Никола Хайверов, затова че е собственик и управител на ЕТ „Спейс – Никола Хайверов“.

Решението за прекратяване на пълномощията беше обжалвано пред Административен съд – София област, но Върховният административен съд отмени решението на съда и потвърди решението на ОИК – Самоков за прекратяване на мандата на кмета на селото Хайверов. Изборите са насрочени с указ на президента. 

През днешния ден частични и нови избори за местна власт има в 16 общини и кметства в страната.

enlightenedОбщина Венец 

Избирателната активност в село Ясенково, община Венец, e 49,61 процента към 17:30 ч. На частичните местни избори в населеното място са гласували 1011 души от вписаните в избирателните списъци 2038 жители на селото. Това съобщават от Общинската избирателни комисия (ОИК) във Венец на интернет страницата си. 

Изборният ден в Ясенково започна навреме, в спокойна обстановка, съобщиха за БТА от ОИК – Венец по-рано днес. 
Село Ясенково, община Венец, е едно от най-големите в област Шумен, с население от близо 2200 души. Кандидатите за кмет на населеното място са двама. 

БТА

enlightenedОбщина Омуртаг

Изборният ден в община Омуртаг приключи. След 20:00 часа в нито една от общо 57-те секционни избирателни комисии (СИК) не е имало чакащи гласоподаватели, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Нелис Реджеб.

Денят за нов избор на кмет общината е преминал нормално, в спокойна обстановка. Не са отчетени проблеми с устройствата за машинен вот, посочиха от ОИК. 

До урните са отишли 8107 от имащите право на глас 20 686 души, или малко над 38%. 

Сравнителна справка с вота за местна власт през октомври 2023 г. показва, че тогава изборният ден е приключил при 50,57 процента активност с гласували 10 454 души. 

Кандидатите за кметския пост в община Омуртаг днес бяха четирима.  До новите избори се стигна, след като на 16 юли Върховният административен съд (ВАС) потвърди постановлението на Административния съд в Търговище. С него изборът на избрания на местните избори от 29 октомври 2023 година кандидат бе обявен за недействителен, поради нарушения в изборните протоколи.

enlightenedОбщина Хитрино

Изборният ден в общините Хитрино и Венец за кметове на населените места Висока поляна и Ясенково е приключил без произшествия и нарушения на обществения ред, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен.

Изборите за кмет на село Висока поляна приключиха в 20:00 ч., сочи решение на Общинската избирателна комисия в Хитрино. Гласували са 23,56 процента от имащите право, съобщават от Общинската избирателна комисия в Хитрино на своя сайт.

В 20:00 ч. е приключил изборният ден с. Ясенково, според решение на Общинската избирателна комисия във Венец.

Както БТА съобщи, в село Висока поляна, община Хитрино, което е с население от около 350 души, кандидатът за кмет беше един. 
В с. Ясенково, където право на глас имаха 2038 жители на населеното място, гласуването се проведе в четири изборни секции, от които една подвижна. 

БГНЕС

enlightenedОбщина Свиленград 

Изборният ден в свиленградското село Студена, където жителите избираха кмет на частичен местен вот, е приключил навреме - в 20:00 часа, обяви председателят на Общинската избирателна комисия в Свиленград Мариана Димитрова.

От имащите право на глас по избирателен списък 372-ма жители на Студена, с хартия и машина са гласували общо 243-ма души. Изборният ден в населеното място приключи с 65 процента избирателна активност, добави Мариана Димитрова.

По времето на вота не са отчетени нарушения.

В село Студена местните имаха възможност да изберат новия си управник сред четирима претенденти. До частични местни избори за кмет там се стигна след кончината на предишния управник на населеното място.

enlightenedОбщина Плевен 

Изборният ден в плевенското село Коиловци е приключил в 20:00 часа, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Плевен Ярослав Димитров.

Правото си на глас са упражнили 404 от избирателите в селото, които по списък са 702-ма. Това са малко над 56 на сто. 

Спокойно премина изборният ден, няма постъпили сигнали за нарушения, допълни Димитров. Избирателите са гласували в две секционни избирателни комисии в селото – стационарна и подвижна. В стационарната секция гласуването бе с машина и с хартиени бюлетини.

Кандидатите за кметското място, които се борят за гласа на избирателите в селото, са четирима.

Припомняме, че до новите избори се стигна, след като със свое решение Общинската избирателна комисия в Плевен прекрати предсрочно пълномощията на кмета на Коиловци Мирослав Илиев. 

Със свое решение от 27 юни Общинският съвет на Плевен избра временно изпълняващ длъжността кмет на Коиловци - Даниела Петкова. Тя ще остане на тази длъжност до полагане на клетва от новоизбрания кмет. 

Според публикуваните на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) частични избори са насрочени за кметове на:

кметство Висока поляна, община Хитрино, област Шумен; кметство Череша, община Руен, област Бургас; кметство Ковачевци, община Самоков, Софийска област; кметство Коиловци, община Плевен, област Плевен; кметство Ново Железаре, община Хисаря, област Пловдив; кметство Бузовград, община Казанлък, област Стара Загора; кметство Трояново, община Камено, област Бургас; кметство Ясенково, община Венец, област Шумен; кметство Студена, община Свиленград, област Хасково; кметство Бистрица, община Дупница, област Кюстендил; район „Одесос“, община Варна, област Варна; район „Приморски“, община Варна, област Варна; кметство Лозен, Столична община, област София; кметство Войнягово, община Карлово, област Пловдив. 

Изборният ден се очаква да продължи до 20:00 часа.

ЦИК напомня, че има забрана за огласяване под каквато и да е форма на резултати от допитвания до общественото мнение до края на изборния ден. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА