Цацаров: Съдът има възможност да се справи с делото за тероризъм
Цацаров: Съдът има възможност да се справи с делото за тероризъм / БГНЕС
Съдът има възможност да се справи с делото за тероризъм
88538
Съдът има възможност да се справи с делото за тероризъм
Съдът има възможност да се справи с делото за тероризъм
  • Съдът има възможност да се справи с делото за тероризъм
  • Съдът има възможност да се справи с делото за тероризъм

Българският съд има възможност да се справи с първото в своята история дело за тероризъм - за атентата на летище "Сарафово". Това обяви в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров. Според обвинителния акт, изготвен в края на миналата седмица, на скамейката на подсъдими ще застанат двама души

И двамата ще бъдат обвинени в помагачество за тероризъм. Единият е с ливанско-канадско гражданство, а другият - с ливанско-австралийско. С действията си те са помогнали на извършителя да осъществи терористичен акт на летището в Бургас, уточни Цацаров.

4 години след атентата на летище Сарафово обвинителният акт вече е в съда

"Делото действително е трудно и обемно. Като обем то е 80 тома. Като доказателствен материал това са не по-малко от 170 свидетели, не по-малко от 100 експертизи има, само съдебно-медицинските експертизи са 48. Доказателствата, които са събрани по реда на международната правна помощ са събрани с 22 поръчки, които са били отправени до различни държави, включително Ливан, Мароко, държави, с които ние за първи път комуникираме по този начин. Разбира се и съседни наши държави и други европейски страни", обясни Цацров.

"Ако се абстрахираме от обема на доказателствения материал и по-скоро отидем на предмета на делото, действително това в новата ни съдебна история е реално първото дело с предмет тероризъм", посочи още той.

Цацаров Съдът има възможност да се справи с делото за тероризъм
netinfo

Главният прокурор на републиката отбеляза още, че кога ще започне делото, зависи от специалния съд. На 15 юли т.г. обвинителният акт бе внесен в специализирания съд.

"Обвинителният акт заедно с всички материали по делото е внесен в Специализирания съд, който е компетентен да разгледа такива дела. Всичко е в ръцете на съда. Очакваме определяне на съдия докладчик и след съответното проучване на делото насрочване", поясни той.

По неговите думи няма повдигнато обвинение на трето лице, но други замесени лица не се изключват. "Няма повдигнато трето обвинение. Но в крайна сметка може да се търсят данни, които са изцяло оперативни, които да бъдат свързани с логистика, осъществена и от други лица. Но за да влезем в съд, трябва да влезем с категорични доказателства. Не може по отношение на други лица, а такива не се изключват, да се влезе само с разузнавателна информация. В случая ние сме ограничили кръга само до лицата, за които можем да докажем със средствата на наказателния процес, стремейки се при всички случаи към осъдителна присъда, тяхното участие", обясни главният прокурор.

ФБР поиска помощ в разследването на атентата в Бургас

Делото в Специализирания съд поема съдия Аделина Иванова, която беше определена на случаен принцип, предаде БТА. Тя ще заседава в разширен състав със съдия Виржиния Петрова. До две седмици ще е ясно дали съдът ще насрочи делото, или ако открие недостатъци, ще го върне на прокуратурата.

Атентатът на летището бе извършен на 18 юли 2012 г. Тогава терорист взриви бомба в багажното отделение на автобус с израелски туристи. Загинаха шестима души, сред които шофьорът на автобуса - български гражданин. Седмата жертва стана самият атентатор. 35 души бяха ранени.

Новини от Бургас