Главният прокурор Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров / БГНЕС
Главният прокурор въвежда нови правила за регистрация и повече мерки за защита на подателите им
Създаване на Консултативен съвет към КПКОНПИ с участието на утвърдени юристи и въвеждането на постоянен медиен мониторинг по отношение на публикациите, съдържащи данни за корупция.

Гешев подкрепя кандидатурата на Цацаров за председател на КПКОНПИ (ВИДЕО)

Това са част от мерките, които предлага главният прокурор Сотир Цацаров в концепцията си за управление на Антикорупционната комисия, публикувана на сайта на Народното събрание. Цацаров бе предложен за председател на комисията от ГЕРБ и „Обедини патриоти“, а за поста ще се състезава с номинирания от „Воля“ Симеон Стефанов.

Цацаров е решен да събуди КПКОНПИ от състоянието, в което се намира сега

В концепцията си Сотир Цацаров обръща внимание още на необходимостта от структурни промени в състава на Дирекция „Превенция на корупцията“, както и продължаването на сътрудничеството на комисията с други държавни институции, висши учебни заведения и неправителствени организации.

Цацаров обмисля още разработването на правила за регистриране и проверка на сигнали, включващи мерки за защита на подателите, както и уведомяването им за предприетите действия по тях. Той извежда и необходимостта от въвеждането на нов образец за подаването на сигнал с „улеснено“ за попълване съдържание и с възможност за изпращане по електронна поща, по който веднага да бъде започната работа.

Мнозинството издигна Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Изслушването на двамата кандидати ще се проведе на 3 декември в ресорната парламентарна комисия, а след това, след гласуване в пленарната зала, депутатите ще решат кой да оглави антикорупционния орган.

Пълният текст на концепцията на Сотир Цацаров може да намерите ТУК