Цацаров критикува идеята за проверки с полиграф на магистратите
Цацаров критикува идеята за проверки с полиграф на магистратите / БГНЕС
Цацаров критикува идеята за проверки с полиграф на магистратите
86865
Цацаров критикува идеята за проверки с полиграф на магистратите
Цацаров критикува идеята за проверки с полиграф на магистратите
  • Цацаров критикува идеята за проверки с полиграф на магистратите
  • Цацаров критикува идеята за проверки с полиграф на магистратите

Против изследване с полиграф на магистратите и експертите се обяви главният прокурор Сорир Цацаров.

Това стана ясно на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което се обсъдиха промени в Закона за съдебната власт.

Цацаров заяви, че не може експертите да се разследват като престъпници. Главният прокурор възрази и срещу привилегиите на следователите, които след 57 години получават и пенсия и заплата, ако продължават да работят.

По думите му проблемът е, че такова право нямат съдиите и прокурорите. С този мотив той предложи да бъдат премахнати. Друга промяна, с която главният прокурор изрази несъгласие, е участието на общинските съвети в подбора на съдебни заседатели.

Според главния прокурор Сотир Цацаров изследването с полиграф за проверка на почтеността е толкова несигурно, колкото и сигурно. С този мотив той предложи полиграфа да отпадне от проверката за почтеност: " Полиграфът никъде, в никоя правна система, мисля, че само в някои страни, системата се ползва като някакво доказателство".

Разширяват правомощията на ДАНС да подслушва магистрати за корупция

Цацаров възрази и срещу привилегиите на следователите. Той обясни, че към настоящия момент при навършване на 57 годишна възраст действащи работещи следователи могат да се пенсионират. След това обаче едновременно с това получават и трудово възнаграждение. Причината е, че за тях не се прилага разпоредбата, която им дава право по-рано да приключат трудовата си дейност от 65 години. Проблемът е обаче, че съдиите и прокурорите нямат тази привилегия и за това тя трябва да се премахне.

Брюксел има сериозни съмнения за независимостта на съдебната власт у нас

"Проблемът не е в това, че действащата нормативна уредба дава право на следователите да получават заплата и пенсия. Тоест проблемът не е да ликвидираме привилегията за самите следователите. Проблемът е, че за мен е много несправедливо това да съществува за следователи и в същото време да не съществува за съдиите и за прокурорите. Тоест тази привилегия трябва да бъде ликвидирана", обясни Цацаров.

Главният прокурор изрази несъгласие и с участието на общинските съвети в подбора на съдебни заседатели. Това според Цацаров е скрита форма на политическо влияние.