/ ThinkStock/Getty Images
България е на първо място по заболеваемост на белодробните болести. Това съобщи д-р София Ангелова - председател на Сдружение "НАПББ".
 
Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е вече на трето място като причина за преждевременната смърт заедно с катастрофите. Около 5-10% от населението е болно от ХОББ, но само 75 000 човека се лекуват. А спирането на лечението на ХОББ веднага влошава състоянието на болните, изтъкна специалистът.
 
Ще останат ли хора с белодробни заболявания без рехабилитация?

Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания, а в много страни - и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима.
 
Голяма част от родителите, които пушат в дома си оказват много влияние на децата с астма, заяви още д-р Ангелова. Една трета от болните деца в България са с дихателни заболявания.
 
У нас дори на фона на лечението, пушачите продължават да пушат и така се влошават, а лечението става безсмислено.
 
От ХОББ умират повече хора, отколкото от рака на гърдата и белият дроб

Освен ХОББ, остри инфекции на долни дихателни пътища, рак и туберкулоза са основните заболявания, които водят до смърт. Десет човека на ден умират от рак на белите дробове, посочи още София Ангелова.
 
900 000 българи страдат от болестта на пушача, едва 5% от тях се лекуват

През 1990 г. заболеваемостта от туберкулоза расте, защото бедността накара хората да ядат лоша храна. За това при дълго продължила кашлица, чести инфекции, задух и свирене в гърдите да се търси пулмолог, за да може навреме да се улавят заболяванията, призова Ангелова.
 
От 10 май започва кампания. С предварително записване на тел 070010126 ще се правят прегледи.