/ Sofia Photo Agency, архив
Ето още една причина да се подтикват децата да не се излежават - онези от тях, които извършват физически упражнения, ще са със здрави бели дробове по-късно през живота си, сочат резултатите от изследване, цитирано от ЮПИ.

"Получените резултати разкриват, че децата, които са физически активни, ще са с по-добри белодробни функции по-късно през живота си", заяви ръководителят на изследването Боб Ханкокс от университета на Отаго в Нова Зеландия. "Смятаме, че физическата активност намалява риска от хронични белодробни заболявания за тях по-късно през живота им", поясни експертът.

Хроничните белодробни заболявания, включително хроничната обструктивна белодробна болест, са водеща причина за влошено здраве по света, отбелязаха учените.

Изследването им обхванало над 1000 участници в Нова Зеландия и над 1300 в Дания. Фитнес нивото и нивото на белодробните функции на новозеландските участници било тествани, когато били на 15-, 26-, 32- и 38-годишна възраст. Участниците в Дания минали сходни тестове, когато били на 9-, 15-, 21- и 29-годишна възраст.

Било установено, че физически активните деца са с по-добри белодробни функции. Освен това колкото по-високо е фитнес нивото през детството, толкова по-голям е белодробният капацитет по-късно през живота. Това важи в по-голяма степен за мъжете, отколкото за жените.

Ханкокс е на мнение, че макар да не е открита причинно-следствена връзка, резултатите ще мотивират родителите да накарат децата си да бъдат физически активни.
БТА