Националният съвет на БСП и коалиционните партньори в парламентарната група на левицата взеха решение преговорите с „Има такъв народ“ да продължат. В същото време ще се водят и разговори и с другите две партии - "Демократична България" и "Изправи се. БГ. Ние идваме".

Това съобщи лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя обясни, че е било решено разговорите да бъдат финализирани със споразумение за подкрепа.

От думите на Нинова стана ясно, че исканата й оставка на протест пред "Позитано" 20 не стои на дневен ред. "Тези 60 души не представляват членската маса на БСП, която надхвърлят 80 хиляди души", категорична бе тя.

"Обявяваме се, че искаме да гарантираме сигурност на гражданите и стабилност за България и ще положим усилия за съставяне на редовен кабинет и работещ парламент. Нашата цел е парламентът и правителството да довършват пълното разграждане на досегашния модел на управление", заяви лидерът на партията.

Тя обяви пет приоритета, които БСП залага в политиките по съставяне на правителство.

Първият е социалната политика и политиката по качество на живот, която включва борба с неравенството и бедността, увеличаване на доходите, в това число преизчисляване на пенсиите и политика за младите и работещите хора. Вторият приоритет е здравеопазването и реформа в здравеопазването, която да гарантира достъпно и качествено здравеопазване и да изпълни конституционното условие за достъп до безплатно здравеопазване на българските граждани.

"Третият приоритет е образование, наука и култура. Четвъртият е борба с корупцията и качествена съдебна реформа. Петият – възстановяване на икономиката“, каза още Нинова.

Корнелия Нинова: Протестиращите пред БСП не могат да ми искат оставката, защото не са ме избрали те

Тя за пореден път повтори, че БСП няма да приемат налагането на либерален модел на управление, визирайки приватизацията на ББР и концесията на пътища.

БСП Нинова

"Не сме съгласни с оттегляне на държавата като основен регулатор и собственик на активи, които са от ключово значение за националната сигурност на страната и за хората – в частност приватизацията на ББР, концесиониране на пътища и т.н. Заявяваме желанието си РС Македония да стане член на Европейския съюз, но препотвърждаваме позицията си, че това не трябва да става за сметка на българския национален интерес и българската история“, посочи Корнелия Нинова.

Окончателното решение дали да се подкрепи кабинет на ИТН отново ще бъде взето от Националния съвет на БСП и техните коалиционни партньори.

ИТН: Подкрепа от ДПС не сме искали

Това ще стане след като приключат преговорите и станат ясни имената в бъдещото правителство. До тогава има мандат да се водят разговори с ИТН. Контактната група за преговори се оглавява от самата лидерка, а в нея влизат още Ирена Анастасова, Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин и Христо Проданов.