БСП не се отказват от вота на недоверие

БСП не се отказват от вота на недоверие
БСП не се отказват от вота на недоверие / снимка: DarikNews.bg, Габрово

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира в Габрово ситуацията с внесения вот на недоверие.

„В понеделник ще се бием да има вот. Създаде се абсурдна ситуация. В правото няма връщане на подпис. Имаме внесен вот на недоверие, има решение за провеждане на дебати и решение за насрочване на гласуване. Смешна и нелепа история. Явно ГЕРБ се страхуват от дебати и затова са натиснали „Атака", смята Станишев. Според него парламентът не изразява мнението на повечето хора и затова ще бъде иницииран национален комитет за подписка за референдум. „Справедливо е хората да се произнесат", отбеляза Станишев и предупреди, че има опасност сметките за ток да са по-големи от пенсиите.

Минус 9 милиарда ще бъде финансовият резултат от управлението на ГЕРБ, прогнозира още Станишев. „Не е нормално държавата да стане най-непредсказуемия фактор в България и да спре плащанията на бизнеса. 1 милиард задължения на държавата, на третата година има поне още 500 млн. задължения на държавата и общините. По този начин се убива бизнесът и работните места се закриват", допълни Станишев.

По неговите думи най-важното сега за БСП е какво трябва да направи, за да промени това статукво, а не кой ще бъде председател на партията. „Безсмислени битки вътре в партията нямам намерение да водя с когото и да било, важното е настоящият конгрес да начертае ясна политическа линия на поведение на БСП", каза Станишев. Според него във вторник ще има яснота относно нагласите за името на председателя на партията, тъй като вече ще са преминали над 150 конференции.

След конгреса през май БСП активно започва да се подготвя за изборите - ще се конституира не само изпълнително бюро, но и постоянно действащ предизборен щаб, както и областни предизборни щабове, започват обучения на изборния актив.

Станишев информира, че се е обърнал към всички партии извън ГЕРБ и започват консултации за сътрудничество за провеждане на честни и свободни избори.

Други новини от Габрово